2024. május 14. - Bonifác

Még mindig nincs MSZP és MDF lista

Fontos dolog a pártok kampányüzenete, sokan ezek alapján szavaznak. Ám talán még fontosabb, kik azok a személyek, akikre leadhatjuk a voksunkat majd április 11-én.
2010. január 27. szerda 07:59 - Pénzes Dávid
Dübörög a kampány, a pártok gőzerővel tömik a fejünket ígéreteikkel és mellébeszéléseikkel – jelenleg főként a nyugdíjasokét – és persze szidják egymást, mint a bokrot. Mindez megszokottnak, sőt, szinte helyénvalónak is tűnik. Az azonban már kevésbé, hogy azokról szinte semmit sem tudunk, akikről igazából tudnunk kellene, akikről valójában szól a kampány: a jelöltekről.

A szavazás dátumai
Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, amelyeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Területi listát az a párt állíthat, amely az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított, a területi listákat március 22-éig kell bejelenteni a területi választási bizottságoknál. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább hét területi választókerületben állított listát, az országos listákat pedig március 23-áig kell bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.
A választási rendszert kevésbé ismerők kedvéért: a választáson egyéni jelöltek indulnak az ország 176 körzetében, de lehet szavazni területi és "országos" listákra is, ahonnan 210 személy kerülhet be a Parlamentbe.

Az öt parlamenti párt közül a Fidesz-KDNP szövetség volt az első, akik nyilvánosságra hozták az egyéni választókörzetben induló jelöltjeiket. A bejelentést nagy médiafigyelem kísérte, hiszen az egyéni körzetekben a legnagyobb esélye a Fidesz jelöltjeinek van a győzelemre. Az MSZP egyéni képviselőjelöltjeinek bemutatása azonban sokkal kevesebb vizet zavart, és jelenleg nem is zárult le.

Közjogi értelemben persze semmiféle nyomás nem nehezedik a pártokra, hiszen az egyéni jelölteket elméletben március 19-ig kell megadni, ezen a napon kell leadni az ajánlócédulákat.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy eddig várnának a pártok, hiszen logikus, hogy ajánlószelvényeket akkor lehet a leghatékonyabban gyűjteni, ha az adott párt képviselőjelöltje sokkal előbb felfedi kilétét. Mivel a kopogtatócédulákat február 2 és 8 között postázzák, legkésőbb addigra érdemes tisztázni kik is kerülnek az arénába. Legalábbis elméletileg.

Hol vannak a jelöltek?

Ha ugyanis a legesélyesebb párt már felfedte kártyáit, akkor elemi érdeke a kihívóknak is minél előbb előállni. Az MSZP több fórumon is kijelentette, hogy az egyéni jelöltekre kifejezetten nagy hangsúlyt kívánnak fektetni azért, hogy a helyi eredmények bemutatására illetve a problémák szocialisták általi megoldására irányítsák a figyelmet. Ennek ellenére nagyon nehéz rátalálni a megoldóemberekre.

Míg a Fidesz-KDNP (és a Jobbik) jelöltjeinek a listáját átláthatóan, megyékre lebontva egyetlen internetes oldalon http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=143287 végigböngészhetjük, addig, a szocialista párt azon egyéni indulóit, akik már biztosak, rendkívül nehéz összeszedni. A párt ígérete szerint minden egyéni jelölt saját honlapot kap, ám ez egyelőre még nem jött létre. Így nagyon nehéz lesz hiteles kampányt folytatni.

Az MDF se tudja még

Legalább ilyen különös a helyzet az MDF háza táján. Ennek nyilvánvaló oka az SZDSZ-szel való tárgyalások lassú haladása. MDF-es információink szerint ugyan az egyeztetések nagy hévvel haladnak, ám már így is késésben vannak.

Mivel a média és a szavazók figyelme rendkívül intenzíven irányul a két párt különös házasságára, így minden egyes döntés nélküli nap után kemény százalékokat veszíthet az ébredező új formáció. A párt  (az LMP-hez hasonlóan) szombaton tartja országos választmányi ülését, ahol úgy tudjuk, véglegesen felfedik az egyéni jelöltek személyét. A területi és az országos listákat viszont még akkor sem fogják bemutatni. Tény, hogy azokkal ráérnek március 22-ig, illetve 23-ig.

Mi a fontosabb?

Az MSZP és az MDF is szereti kijelenteni, hogy nem ígéretekkel kampányol, hanem konkrét, szakmai koncepciókkal, és szereti elhitetni, hogy ő az egyetlen erő, amely olyan embereket tud kiállítani, akik képesek irányítani az országot a „populista Fideszes politikusokkal” szemben. Ha ezt azonban el si szeretnék hitetni, akkor ahhoz a sok szövegelés helyett egyetlen dologra van szükség: magukra az emberekre.

Ehhez képest csak a Fidesz és a Jobbik egyéni jelöltjeiben lehetünk biztosak, az MSZP és az MDF-SZDSZ „országot egyedül irányítani tudó” jelöltjeiről keveset tudunk. Kétségtelen, hogy ami késik, az nem múlik, ám minél előbb tisztázódnak a nevek, annál jobban meg lehet őket ismerni, annál biztosabb alapokon lehet a szavazóknak eldönteniük, hová adják a voksukat.

Legalábbis akkor, ha a pártok célja a jelöltek minél alaposabb megismertetése…
Értékelésünk
Balról
Jobbról
Az alaposság nem elítélendő, így a szocik odafigyelhetnek a helyes emberek kiválasztására!
Vigyáznak a jelöltekre, nehogy kikezdjék őket még mielőtt felfednék kilétüket. Azonban mindenkit utolér a sors!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását