2024. április 28. - Valéria

Nemzetközi újjáépítési értekezlet Kanadában

Jean-Max Bellerive haiti miniszterelnök hétfőn a kanadai Montrealban rendezett újjáépítési konferencián kijelentette: országának hatalmas segítségre lesz szüksége közép és hosszú távon nemzetközi partnereitől.
2010. január 26. kedd 07:00 - HírExtra
A földrengés sújtotta karibi ország újjáépítését célzó egynapos nemzetközi konferencián több mint egy tucatnyi ország, nyolc nagy nemzetközi szervezet és hat nem kormányzati szervezet képviseltette magát. Bellerive az értekezleten - amelyen jelen volt mások mellett Hillary Clinton amerikai és Bernard Kouchner francia külügyminiszter - köszönetet mondott az eddigi nemzetközi segítségért és hangsúlyozta, hogy Haitit ismét fejlődési pályára kell állítani.

Utalt rá, a helyreállítás során újra kell tervezni a főváros szerkezetét, embereket kell majd kitelepíteni a várost ellepő viskónegyedekből, és gazdaságilag fejleszteni kell Port-au-Prince környékét. Kijelentette: a kormány bizonytalan körülmények között folytatja munkáját, de legitim, a nép támogatását élvezi, és képes ellátni a vezető szerepet a fejlődés felé vezető "kolosszális kihívások" leküzdésében. Elmondta, hat, miniszter által vezetett csoportot állítottak fel a főbb kérdések kezelésére, köztük a segélyműveletek irányítására, a lakosság elszállásolásának rendezésére és a biztonság szavatolására.

A legtöbb kormányzati irodát és számítógépes rendszert a földmozgás megsemmisítette, Port-au-Prince épületeinek harmada romba dőlt. Az alapszolgáltatások összeomlottak, a vízellátás sem megoldott. Segélycsoportok arra hívták fel a konferencia részvevőit, hogy engedjék el a karibi ország 890 millió dolláros külföldi adósságát.

Az értekezleten az előzetes hírek szerint Japán, a világ második legnagyobb gazdasága 70 millió dollár segélyt ajánl fel Haitinak. Tokió ezenkívül 300 katonát szándékozik küldeni az ENSZ békefenntartók kötelékébe. Norvégia megkétszerezte, 34 millió dollárra növelte humanitárius segélyét.

A kanadai találkozó elsősorban Haiti megsegítésének összehangolását célozta, egyfajta előkészítése volt egy márciusra tervezett nagyobb, felajánlási értekezletnek. Becslések szerint külföldi kormányok eddig összesen csaknem egymilliárd dollár felajánlást tettek Haitinak, az Európai Unió 27 országa 575 millió dollárral segít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását