2024. május 13. - Szervác, Imola

Haiti: újabb kisebb utórengés

Újabb mérsékelt erősségű, a Richter-skála szerint 4,7-es fokozatú utórengés rázta meg vasárnap Haitit.
2010. január 25. hétfő 10:22 - HírExtra
Az Egyesült Államok geofizikai szolgálata szerint az újabb földlökés epicentruma a haiti fővárostól, Port-au-Prince-től csaknem 40 kilométerre nyugatra volt. A szolgálat először 5,5-es erősségűnek adta meg a földmozgást, de később 4,7-re mérsékelte értékelését. Nem érkeztek jelentések áldozatokról és anyagi károkról sem.

Az amerikai geofizikai szolgálat ugyanakkor beszámolt egy másik földrengésről is a karibi térségből. A Franciaországhoz tartozó Guadeloupe-szigetek körzetében regisztrált földmozgás 5,1-es erősségű volt a Richter-skála szerint, epicentruma pedig Grand-Bourg kikötővárostól közel húsz kilométerre északkeletre volt.

Közben még több sátorkórházat kért a nemzetközi közösségtől Alex Larsen haiti közegészségügyi miniszter a sérültek ellátáshoz. Larsen vasárnapi nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az újabb tábori kórházakra egyrészt a már kezelt, megműtött sérültek elhelyezése érdekében van szükség, másrészt olyanok ellátására, akikhez még nem jutott el az orvosi segítség. A fő gondot az okozza, hogy a már ellátott betegek a kórházakban maradnak, ugyanis nem tudnak hova hazamenni a január 12-i földrengés pusztítása nyomán. Eközben viszont újabb és újabb sebesültek érkeznek a kórházakba.

Haitiben jelenleg 48 kórház működik (a földrengés előtt számuk 59 volt), nyolc tábori kórház és két kórházhajó is segít a földrengés áldozatainak ellátásában. Ugyanakkor nem tudnak megbirkózni a sebesültek áradatával: a földrengés sérültjeinek számát 190 ezerre teszik a hatóságok. Emellett fokozott a járványveszély is, ami ugyancsak az egészségügyi intézmények minél hatékonyabb működési feltételeinek megteremtésére serkenti a haiti hatóságokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását