2024. május 16. - Mózes, Botond

MSZP: a Fidesz egészségügye nem betegpárti

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a Fidesz egészségpolitikusa számára nem a betegek érdeke az elsődleges.
2010. január 11. hétfő 18:43 - HírExtra
A közlemény szerint egy felelős egészségpolitikusnak nem lehet ellentétes az álláspontja a szakma véleményével szemben, miszerint egy egészségügyi szolgáltatónak rendelkeznie kell a gyógyításhoz szükséges minimális személyi és tárgyi feltételekkel.

Azt írják: a minisztérium a betegek érdekét tartja szem előtt, hiszen minden biztosítottat megillet az azonos és egyenlő minőségű biztonságos betegellátás, amelyhez nélkülözhetetlen az ellátáshoz szükséges minimális személyi és tárgyi feltételek biztosítása. Ezért másfél éves előkészítő munka során az ÁNTSZ munkatársai 47 orvosi szakmát, összesen 1.700 szervezeti egységet vizsgáltak meg. Az elkészült rendelettel mind a 49 szakmai kollégium egyetértett és azokat aláírásukkal is igazolták.

A szabályozás betegellátás érdekében történő szükségességét a Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc is megerősítette: "az új rendelet rugalmasabb és pontosabb a jelenlegi szabályozásnál, amelynek a kórházak többsége ma is megfelel" - idézik az elnököt.

A minisztérium szerint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke, Balogh Zoltán hasonlóan elégedett a jogszabállyal. Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők elnöke szerint "az üzembiztonságot nem csak a repülőgépeken, hanem az egészségügyi intézményekben is biztosítani kell". Sőt, Horváth Zsolt a Fidesz egészségpolitikusa is elismerően nyilatkozott a változásról - áll a közleményben.

Azt írják: "Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője a mai napon is tájékozatlanságáról tett tanúbizonyosságot, hiszen ismét minden szakmaiságot mellőzve populista módon tájékoztatta a közvéleményt". A zárszámadási törvények mindenki számára nyilvánosak, így könnyen ellenőrizhető, hogy Pesti Imre ismét téved, hiszen a fekvő-beteg szakellátásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2002-ben 294,5 milliárd forintot fordított. Ez az összeg 2010-ben több mint 400 milliárd forint - hangsúlyozza a szaktárca.

A Fidesz szerint tovább folytatódik "az MSZP-s bosszúhadjárat" az egészségügy ellen.
Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ennek alátámasztásaként egyebek között azt közölte: az elmúlt napokban kiderült, hogy az egészségügyi kormányzat az alapellátásból újra forrásokat von ki, "korábbi ígéretét megszegve" pedig tízmilliárdot vesz el a gyógyító-megelőző kasszából is. Ismételten kevesebb pénz jut közvetlenül a betegellátásra - jegyezte meg.

Mint mondta, 2006 óta folyamatosan zajlik a forráskivonás az egészségügyből, és például a fekvőbeteg-ellátásra fordított összeg 2002 óta nem változott, sőt, idén még 0,5-1 milliárd forinttal kevesebb is, mint amennyit 2002-ben adtak rá.

Hozzátette, a kabinet most az intézményektől elvárt minimumfeltételeket is szigorította, amit sok kórház - körülbelül 50-70 - nagy valószínűséggel nem tud teljesíteni, így "a megszűnés fenyegeti őket". Pesti Imre szerint miután a szocialistáknak és a kormánynak nem sikerült 50 kórházat bezárniuk, más eszközt próbáltak találni az intézmények bezárásra, az egészségügy dolgozóinak megbüntetésére.
Mint kifejtette, ezek a rendelkezések nyár közepétől lépnének hatályba, szerinte így tovább szűkítve az új kabinet mozgásterét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását