2024. április 19. - Emma

Sumér települést ástak ki

Kétezer éves sumér települést tártak fel Irak déli részén.
2010. január 11. hétfő 18:35 - HírExtra
A régészeti helyszín Dzikár tartományban, Nasziríjától 80 kilométerrel dél-keletre, a sivatagban, az ókori Ur városának közelében található.

"Falakat tártunk fel, valamint sarokpilléreket, amelyeken a III. uri dinasztia korából származó sumér feliratok vannak" - közölte Abdul Amir al-Hamdani, a tartományi régészeti hivatal vezetője. A leleteket sorolva elmondta, hogy sarlókat és késeket találtak. A tárgyak korát négyezer évesre becsülik, vagyis a III. uri dinasztia harmadik királya, Amir-Szín (Kr.e. 2046-2038) uralkodásának idejéből származnak.

"A régészeti helyszín megváltoztatta a sumér településekről alkotott nézeteinket. Mindeddig úgy hittük, hogy folyók, vizek mellett építették fel városaikat, ez viszont a sivatagban van" - hangsúlyozta al-Hamdani.

Ur, amelyet a bibliai hagyomány szerint Ábrahám szülővárosának tartanak, a mai Tell-Mukajjár mellett található. A várost az Eufráteszből kiinduló csatorna vette körül, így a Perzsa-öböl legnagyobb forgalmú kikötőjeként ellenőrizhette a folyó kereskedelmét. A Kr.e. III. évezred folyamán gazdasági, politikai és kulturális szempontból is Dél-Mezopotámia egyik legfontosabb sumér városa volt, a III. uri dinasztia idején (Kr.e. 2112-2004) pedig az egész Közel-Kelet vezető hatalma lett.

Kereskedelmi és katonai befolyása a Tigris és az Eufrátesz mentén a későbbi Asszíria és Észak-Szíria területéig terjedt. Kr.e. 2004-ben a város hatalmának egy elámi betörés vetett végett, amelynek során Urt részben lerombolták, Ibbi-Szín királyt pedig fogságba vetették. Néhány év múlva az I. iszini dinasztia alapítója, Iszbí-Erra visszafoglalta, ezután a város magához tért, és újból a tengeri kereskedelem központja lett. Kr.e. 1740-ben Szamsuilúna babiloni király rombolta le ismét, és ezután elvesztette jelentőségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását