2024. május 24. - Eszter, Eliza

Réz András, a hivatásos piáló

A HírExtra Réz Andrást kérdezte a szilveszteri mulatságról. A neves esztéta azt is elárulta, hogy a 2010-es esztendő nagyon nehéz lesz, és nem csak az ő számára.
2009. december 27. vasárnap 15:59 - Győry S. József
Önnek mi a véleménye a szilveszterről? Kedveli, avagy ellenzi a „kötelező”, hajnalig tartó partizást?
A szilveszter az egy jópofa dolog, bár még nem döntöttük el, hogy idén hol, és miként fogunk bulizni. De a szilveszter az kedves dolog tud lenni, mert mi is megpróbáljuk azt, amit már egyre többen: van itt egy mulatáskényszer. Az én csalástagjaim kimondottan jó pókereseknek számítanak, tehát egy nagy szilveszteri pókerpartit terveznek, és ebben az esetben én leszek majd a személyzet, aki egy kis étellel-itallal kiszolgálja őket, mert valószínű, hogy szilveszterre egy jelentősebb főzést is tető alá hozok.

Ilyenkor azt várják tőlem, hogy készítsek egy adag klasszikus sóletet, amit évente legfeljebb egy-két alkalommal szoktam elkészíteni. Ha jönnek most a barátaim, akkor viszont ez a sólet el fog készülni. Ezt az ételt kora reggel kezdem készíteni, és estére lesz majd kész. Sok-sok évet fordítottam arra, hogy kidolgozzam a tökéletes sólet „technológiáját”, de megérte.

A szilveszter elválaszthatatlan része az alkohol. Önnek mi a legkedvesebb itala?


Ez hangulattól, eseménytől, és nagyon sok mindentől függ. Én hivatásos piáló vagyok: Whisky nagykövet, bor-pezsgőlovag. De az elmúlt években felzárkózott ehhez a pálinka is, ugyanis ragyogó, hihetetlen dolgok történtek pár esztendő alatt a magyar pálinkapiacon. Természetesen a szilveszterben a pezsgő is benne van, ilyenkor nyers pezsgőt szoktam fogyasztani, szerintem ugyanis az a dolgoknak a csúcsa. A röviditalokkal nagyon óvatosan fogok bánni, valószínűleg pálinkázás lesz belőle, természetesen mértékkel. A szilveszteri italozást viszont döntő módon vörösbor alapokra kívánom helyezni, bár ez nem kötelező. Ilyenkor még azokat is meghívjuk, akik söröznek.

Szokott újévi fogadalmat tenni?

Nem, nem szoktam újévi fogadalmat tenni. Valószínűleg azért, mert nem várom a jó tündért sem. A fogadalmakkal úgy vagyok, hogyha tényleg szeretnék valamit, akkor megcsinálom, és nem fogadkozom. A fogadkozás többnyire arról szól, hogy „akkor most tényleg megpróbálok olyat tenni, mintha.” Én ezeket a dolgokat utálom. Ha az ember szeretne valamit megcsinálni, akkor fogjon neki: ehhez nem kell megvárni az újesztendőt. Azon a napon el kell kezdeni, amikor az embernek eszébe jutott, ugyanis ha nem teszi, akkor a világ ott marad, ahol volt.

Mit jelentett Önnek a 2009-es év? Mi történt Önnel az óesztendőben?


Ha most visszagondolok rá, az idei esztendő egy eléggé verítékes, embert próbáló év volt. Nem vagyok egy különösebben lusta ember, de baromi sokat kellet dolgozni ahhoz, hogy fent tudjam tartani az életünket, és a vállalkozásainkat. De ennek ellenére azt mondom, hogy egy ilyen furcsa, kritikus évben az embernek örülnie kell, hogy egyáltalán átvészelte nagyobb baj nélkül. Tehát ez nem egy keserű megjegyzés volt, kicsit talán büszke is vagyok arra, hogy miközben sokan beleroppantak, nekem sikerült egyenesben tartanom a dolgokat: és majd meglátjuk, hogy mi lesz.

Írtam egy könyvet, mely ötven esztendőt ölel fel: 1985-től 2035-ig. Ám attól, hogy 2035-ig megírok egy történetet, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy én egy vátesz, vagy egy jós lennék. Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben sem lesz kevesebb a munkám, de ez nem baj. Ha valakinek sok a munkája, az azt jelenti, hogy szükség van rá.

És mit vár a 2010-es évtől? Mit kell tennie az újesztendőben?


A következő év első negyedétől semmi jót nem várok. Iszonyatos lesz. Valószínűleg alig elviselhető, tele indulatokkal, agresszióval. Az emberi gyarlóság teljes listája fel fog vonulni, és ezt nagyon utálni fogom. Sajnos nagyon rosszul viselem, mikor a közbeszéd aljassá, durvává fajul, tehát a párti diktatúra elkezd tombolni. Ezen felül attól is aggódom, hogy az országgyűlési választások után még nem jutnak a dolgok nyugvópontra, hiszen ősszel egy újabb választás lesz. Az lenne a legjobb, hogyha egyszerre túllehetne esni ezen az egészen, egészen egyszerűen azért, mert a civil társadalom nem harcosokból vagy kardcsörgető állatokból áll.

Én mindig azt szoktam mondani, hogy az életemet kitölti a munka, és az emberekkel való kapcsolataim: ha ezt szétzilálja a ricsajos, zajos, néha embertelen kommunikáció, akkor nehezebben fogjuk megérteni egymást. Ezektől tehát tartok, még akkor is, ha ősztől a gazdasági helyzet talán egy kicsit javulni is fog. A hatalomipar nagyon durván beárnyékolhatja a 2010-es esztendőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását