2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Újra kazettán szólnak a nagylemezek?

A hangkazetta (MC) sorsa a hanghordozó alapanyag kiskereskedelmi forgalomból való kivonásával végleg megpecsételődni látszott, a lemezkiadók azonban az idősebb generáció nyomására ismét használni kezdték ezt a formátumot.
2009. december 14. hétfő 14:58 - HírExtra
Az angliai Island Records meglepetéssel tapasztalta, hogy a Words for You című válogatásuk 4000 kazettán kiadott változata hetek alatt elfogyott, ezért újabb háromezer darabra adtak le rendelést - olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.

Ian Brown, a zenei kiadó képviselője szerint a vásárlóik közül sokan már a 85. életévüket is betöltötték, akik nemhogy mp3-lejátszóval, hanem még CD-lejátszóval sem rendelkeznek.
"A hangkazettás kiadásban az a legérdekesebb, hogy még megbecsülni sem lehet a piac nagyságát. Senki sem gondolta volna, hogy van még olyan ember, akit érdekelhet ez a formátum" - magyarázta Brown.

Attól azért nem kell tartani, hogy a lemezboltokban újra megjelennének a kazetták, de az internetes áruházak kínálatában számítani lehet az idősebb korosztályt érdeklő albumok MC-s változatára.

Az 1963-ban bemutatott hangkazetták kiskereskedelmi forgalma 2007-ben szűnt meg Nagy-Britanniában. Az eredetileg diktafonokhoz kidolgozott formátumot elsősorban beszédhangok felvételére készítették, a kompakt mérete miatt azonban hamar népszerű lett az "amatőr" felhasználók körében.

A hangkazetták a hordozható lejátszók terjedésével, mint például a Sony Walkman 1979-es piacra kerülésével a mostani iPod-ok népszerűségével vetekedett.

A legtöbb kazettát 1989-ben értékesítették Nagy-Britanniában, ekkor az évi eladás 83 millió darab volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását