2024. május 17. - Paszkál

Bajnai: megint fájni fog

Bajnai Gordon szerint ismét kénytelen azt mondani, hogy "fájni fog", de már nem a további esetleges megszorítások miatt, hanem azért, mert az fog fájni az egész országnak, ha bárki felelőtlenséggel, szemfényvesztéssel, populizmussal, vagy csodavárással vág neki a választásnak.
2009. december 12. szombat 17:05 - HírExtra
A kormányfő az MSZP kongresszusán beszélt szombaton, azt követően, hogy a küldöttek megválasztották Mesterházy Attilát miniszterelnök-jelöltnek.
Negyvenperces beszédében úgy vélekedett: aki így tesz, az a visszaszerzett bizalmat, a stabilitást, a tartós növekedést kockáztatja, és néhány év múlva majd megint jönnie kell valakinek, aki kimondja, amit korábban ő, hogy fájni fog. Úgy fogalmazott: "Pedig nekem elhihetitek, fáj annak is, aki mondja".

A kormányfő amellett érvelt, hogy az MSZP-nek végig kell mennie azon az úton, amelyen elindult, mert ez vezet ki a válságból. Ez az út vezet a sikeres, saját teljesítményére büszke, modern, európai Magyarországhoz - vélekedett.
Szavai szerint akik ennek az ellenkezőjét mondják, úgy, hogy tudják, nincs igazuk, akkor az hazugságnak minősül. Ha meg azért mondják, mert nem is tudják, akkor nem készek és ezért nem méltók a kormányzásra - közölte.

A kormányfő szerint a válságkezelő intézkedések támogatása felelősséget és önzetlenséget követel és erre csak azok hajlandóak, akik méltóak a kormányzásra.
Bajnai Gordon a szocialistáknak ez után ahhoz a feladathoz kell felnőniük, hogy meg tudják védeni az országot a politikai demagógiával, a politikusi felelőtlenséggel és a bizalomrombolással szemben.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint rendet raktak a szekrényekben, "nincsenek csontvázak", ezért nem lehet majd rájuk fogni, ha egy következő kormány nem tudja betartani az ígéreteit.

Kijelentette: a következő hónapokban megtalálja a módját annak, hogy a választási kampányban részt vevő minden demokratikus párt számára nyilvánvaló legyen, "a csontvázakat a természettudományi múzeumban keressék".
Bajnai Gordon felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban az Országgyűlés felelős többsége több mint száz törvényt vagy törvénymódosítást fogadott el. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem lehet lazítani, a válság addig tart, amíg nem lesz érezhetően több munkahely.

A legfontosabb feladatok közé sorolta, hogy még nagyobb biztonságot kell teremteni a munkavállaló családok számára, és további védelmet kell adni azoknak, akik a válság miatt megélhetési gondokkal küzdenek. A feladatok között említette, hogy azon dolgozzanak: megvédjék a munkahelyeket, legyen minden faluban rendőr vagy településőr, csökkenjen a bürokrácia, a hétköznapok kiszolgáltatottsága, legyenek roma diplomások a közigazgatásban és folytatódjon a romatelepek felszámolása.

Szavai szerint le kell vonni a válság tanulságait. Megengedhetetlennek nevezte, hogy az emberek a saját biztonságukat a hitelfelvevők bizonytalansága árán teremtsék meg.
Mintán felsorolta a kormány válságkezelő intézkedéseinek legfontosabb eredményeit, a szocialistáknak azt mondta: vállalják az eredményeket, és vitatkozzanak azokkal, akik ezeket elvitatják, megkérdőjelezik, de majd "boldogan osztogatnák" a gyümölcseit.
Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy ha az ország követi a józan ész

gazdaságpolitikájának útját, akkor a mostani áldozatvállalás eredményeként, a várható négyszázalékos gazdasági növekedés következtében a következő parlament 2.000 milliárd forintot lehet elosztani úgy, hogy nem veszélyezteti a stabilitást.

A miniszterelnök egy tortához hasonlította ezt az összeget, amelyet szerinte nem szétosztogatni, hanem bölcsen szétosztani kell a múlt, a jelen és a jövő között. Véleménye szerint a tortából jutnia kell a meglévő adósságok törlesztésére, a közszolgáltatások javítására, szociális védőhálóra, a nyugdíjak korrigálására, adócsökkentésre, a hiány mérséklésére és gazdaság versenyképességének javítására.

Kiemelte: a tortaszeletek növeléséhez folytatni kell a modernizációt és a "halogatott, megakadályozott, elgáncsolt félbeszakadt" reformokat. Példaként az önkormányzatokat, az oktatást, a közszolgálásokat említette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását