2024. május 21. - Konstantin

Mesterházy: nemzeti minimumokra épülő összefogásra van szükség

Mesterházy Attila szerint a munka becsületének visszaállítása, erős szolgáltató állam, nemzeti modernizáció, a nemzeti minimumokra épülő összefogás, új kiegyezés megteremtése az új baloldal politikája, a válság utáni Magyarország politikája. A politikus közölte: a baloldalnak és az MSZP-nek egységre van szüksége.
2009. december 12. szombat 15:15 - HírExtra
Az MSZP újonnan megválasztott miniszterelnök-jelöltje szombaton a párt kongresszusán elmondott beszédében a nemzeti minimumok közzé sorolta azt, ha az egész politikai elit a szegénység elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának egymás lejáratása helyett. Hozzátette: nemzeti minimum, hogy az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia az egészségügyben, az oktatásban, a munkahelyteremtésben.

Mesterházy Attila szerint nemzeti minimum az is, hogy ha elismerik, mindenkinek fáj Trianon, csak éppen eltérő választ adnak erre. Ugyancsak nemzeti minimumnak nevezte, ha elismerik, hogy roma és nem roma állampolgárok számára egyaránt a legnagyobb probléma a munkahely és a biztonság.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta: az MSZP-nek az összefogás az ereje. Kifejtette, hogy a pártnak a választási küzdelemben olyan csapatként kell működnie, amely generációs együttműködésre, a lendületre és a tapasztalatra épül egyszerre.
Úgy fogalmazott, az MSZP különböző irányzatai, személyiségei - megemlítette Szili Katalin, Baja Ferenc, Gyurcsány Ferenc és Vitányi Iván nevét -, akkor segítik a pártot, ha olyanok, mint a párhuzamosok: a végtelenben találkoznak.
"Külön utakon senki nem lehet sikeres" - hangsúlyozta.

Az MSZP valódi értékeken alapuló közösség - tette hozzá -, hangsúlyozva, nem fogja engedni, hogy egyéni érdekek, vagy saját pénztárcája miatt bárki is a baloldal jövőjét, Magyarország boldogulását veszélyeztesse.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szavaira utalva a magyar politikus kijelentette: Magyarországnak sem vezérekre, hanem jó demokratákra van szüksége.
Kötelességünk tudatosítani - folytatta - , hogy a 2010-es választáson nem pusztán pártok versenyeznek, az igazi törésvonal a demokraták és nem demokraták, a felelősen gazdálkodók, reálisan gondolkodók és a populisták, illetve a társadalmi különbségeket csökkenteni akarók és azokat konzerválni akarók között van.

Mesterházy Attila megismételte korábbi kijelentését: kemény riválisa, de nem ellensége lesz a mérsékelt jobboldalnak, és kérlelhetetlen ellenfele lesz a szélsőjobboldalnak.
A miniszterelnök-jelölt szerint nincs jobb- vagy baloldali Magyarország; a baloldali emberek számára is ugyanolyan fontos, hogy a magyar vállalatok, a magyar agrárium erősödjenek, és hogy a határon túli magyarok szülőföldükön büszkén élhessenek.

Az előző szocialista kormányok tevékenységéről szólva elmondta: lehet, hogy olykor elfelejtkeztek a társadalomról, túl gyorsan haladtak, túl sok mindent akartak megváltoztatni, amiben a társadalom nem mindig követte az MSZP-t. A Bajnai-kormány legnagyobb eredményének azt tartja, hogy visszaadta az adott szó hitelét - közölte, hozzátéve, hogy a kabinet által elért eredmények biztos alapnak számítanak, ami lehetővé teszi az új baloldali politikát.

A kormányfőjelölt szerint az MSZP-nek többet kell beszélnie a munkáról, a nyugdíjasokról, a kiszolgáltatottak védelméről, a kis- és középvállalkozásokról, nem megfeledkezve arról, hogy figyelniük kell a GDP és az államháztartási hiány alakulására, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásra.
Elég a jogosulatlanul kapott segélyből, elég az ügyeskedésből, elég a spekulánsokból, helyettük a munkából élőket és a közösség érdekében cselekvőket kell támogatni - hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki szerint a gazdaság által megtermelt többletet azokra kell eltölteni, akiket a válság a legjobban sújtott.

Hozzátette: a válság utáni a vidéki munkahelyteremtésre, a falusi életkörülmények javítására, Budapest élhető világvárossá tételére kell koncentrálni.
Mint mondta, a kampányról nem beszélni kell, hanem csinálni. Az MSZP őszinte, intenzív, büszke kampányra készül - jelentette ki Mesterházy Attila.
Kiemelte, hogy az MSZP és a baloldal szempontjából különösen nagy tétje van a következő választásoknak: az, hogy Magyarország meg tudja-e őrizni a demokratikus hagyományokat.
A kormányfőjelölt szerint az MSZP egyet tehet: felemeli a fejét, kihúzza magát és megmutatja, hogy győzni akar. Mint mondta: a kampánycsapat felállt, Szigetvári Viktor a kampányigazgató.

Mesterházy Attila úgy zárta beszédét: "Éljen Magyarország! Hajrá MSZP!"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását