2024. május 21. - Konstantin

5,2 százalék az infláció

A fogyasztói árak 5,2 százalékkal haladták meg novemberben az egy évvel korábbit és 0,3 százalékkal emelkedtek októberhez képest.
2009. december 11. péntek 10:06 - HírExtra
Az MTI által megkérdezett londoni elemzők átlagosan 5 százalékos 12 havi inflációt vártak novemberre. Az idei év első tizenegy hónapjában átlagosan 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly novemberben a 12 havi árváltozás 4,2 százalék volt, az egyhavi ugyanakkor 0,2 százalékkal csökkent.

A tavalyi alacsony havi bázis mellett idén novemberben októberhez képest emelkedtek az élelmiszerárak 0,6 százalékkal, az üzemanyagárak 3,9 százalékkal, ugyanakkor a vezetékes gáz ára 4,5 százalékkal, a távfűtésé pedig 2,8 százalékkal csökkent - mutatott rá az infláció összetevőire Minarik Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese.

Az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerárak az átlagnál kisebb mértékben, 3,3 százalékkal nőttek. Ezen belül egyaránt 11,6 százalékkal drágult a tojás és a kávé, 9,9 százalékkal a kolbász és a párizsi, és 7,3 százalékkal emelkedett a házon kívüli étkezés ára. Ugyanakkor 18,6 százalékkal csökkent az étolaj, 10,6 százalékkal a sajt, 7,9 százalékkal a tej ára.

Az átlagnál gyorsabban, 10,1 százalékkal nőttek a szeszes italok, dohányáruk árai.

Az üzemanyagoknál 8,8 százalékos, a gyógyszereknél 8,5 százalékos éves áremelkedést regisztrált a KSH.

A szolgáltatások ára átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a szemétszállítás 15,7 százalékkal, a vízdíj 11,6, a csatornadíj 11,5 százalékkal. A háztartási energia 12 hónap alatt 2 százalékkal drágult, ezen belül az elektromos energiáé 10,7 százalékkal, miközben a távfűtés ára 1,8 százalékkal, a vezetékes gázé 4,4 százalékkal csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását