2024. május 18. - Erik, Alexandra

EU-csúcs: napirenden a görög helyzet

A hivatalos napirenden ugyan nem szerepel, mégis szóba kerül a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón Görögország rossz pénzügyi helyzete - közölte Cecilia Malmström, az unió soros elnökségét betöltő Svédország európai ügyekkel foglalkozó minisztere.
2009. december 10. csütörtök 17:33 - HírExtra
"Egy család vagyunk, és megpróbálunk segíteni egymáson" - mondta Malmström, néhány órával az állam-, illetve kormányfők találkozója előtt. Várakozásai szerint Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő és a többi EU-ország vezetője közösen állást foglal majd a kérdésben. A Fitch Ratings hitelminősítő kedden megvonta Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Görögország a lépés nyomán az első olyan euróövezeti tagállam, amelynek adóskockázati besorolása a közepes befektetői "BBB" sávba került át valamely hitelminősítőnél.

Az euróövezeten belül nincsenek előre megírt szabályok, miként kell támogatást nyújtani a nehéz helyzetbe került tagországnak.

Angela Merkel német kancellár, mielőtt elutazott volna a brüsszeli csúcsra, úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy nem lenne helyes dramatizálni a görög helyzetet, hiszen "más országoknak is gondjaik vannak". Merkel szerint "tárgyszerű" megbeszélést kell folytatni a témáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását