2024. április 26. - Ervin

Az Orbán-Basescu együttmőködés jókat ígérhet

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint ha Magyarországon jövőre Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a román és a magyar nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét.
2009. december 8. kedd 15:30 - HírExtra
Az ellenzéki képviselő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: Orbán Viktor és Traian Basescu ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartoznak.
Ez, valamint személyes jó viszonyuk a garancia arra, hogy, "amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét" - fogalmaz a politikus.

Cser-Palkovics András szerint az Orbán Viktor, Traian Basescu és pártjaik közötti szoros kapcsolat az élet minden területén jelentősen javíthatja a viszonyt a két nemzet, a két ország között, aminek, mint írja, első számú kedvezményezettjei az erdélyi magyarok lesznek.

Az ellenzéki képviselő azt követően küldte el közleményét az MTI-nek, hogy Csapody Miklós független országgyűlési képviselő az MTI-nek azt nyilatkozta: a romániai elnökválasztás bebizonyította, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nemcsak a határon innen, de a határon túl is a magyarság megosztására "játszik".

Az MDF-es politikus azt mondta: az MDF felháborítónak tartja, hogy a Fidesz elnöke a politikai befolyását nem az erdélyi magyarság, hanem az "autonómia ellenes néppárti barátja", Traian Basescu érdekében kamatoztatta. Csapody Miklós kiemelte: Orbán Viktor már a nyáron, Tusnádfürdőn, Traian Basescu mellett érvelt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Traian Basescu nem támogatott eddig sem semmilyen kisebbségi autonómia törekvést és szerinte a jövőben sem fog.

Az Országos Választási Iroda hétfő délutáni összesítése szerint tehát Basescu újabb elnöki mandátumot nyert, ismét öt évig lesz Románia államfője. Az eredményt az alkotmánybíróságnak még szentesítenie kell.

Vasárnap este az exit-poll eredmények, a választók megkérdezésén alapuló felmérések többsége még Geoanát mutatta ki győztesnek.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt. Liviu Dragnea, a párt főtitkára szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb "rendellenességekre" is felfigyeltek. Arra utaló jeleket is találtak, hogy egyes megyei választási irodákban "módosították" a választási eredményt. Hozzátette: nekik továbbra is az a meggyőződésük, hogy a románok Geoanát választották elnöknek, de a Basescut támogató állami apparátus csalással próbálja nyertessé megtenni a demokraták jelöltjét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint azonban a romániai elnökválasztás második fordulója összességében a szervezet normáinak, a nemzetközi követelményeknek megfelelően, szabályosan zajlott le. Ugyanakkor sürgették a román hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják ki a szabálytalanságokról szóló információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását