2024. május 17. - Paszkál

Dupla pálinkaünnep

Az elkövetkezendő két hétben a pálinkarajongók a mennyországban érezhetik magukat. A legmagyarabb ital rajongóinak két nagyszabású eseménnyel is kedveskednek december elején.
2009. december 4. péntek 06:30 - HírExtra
Magyarország a pálinka hazája – ebben minden véleményformáló egyetért. A döntéshozók pozitív hozzáállását bizonyítja a Pálinka Nemzeti Tanács létrehozása és a pálinkatörvény elfogadása is. E két lépésnek köszönhetően ma már a pálinkarajongó valóban biztos lehet a vásárolt termék minőségében.

A jogszabályi háttér és a szervezet működése nyomán előtérbe kerülő minőségi termékeknek köszönhetően tehát egyre népszerűbb ez a magyar nedű, és ma már a róla alkotott elképzelések is jócskán megváltoztak. Míg korábban a pálinkáról az alkoholizmus vagy a lerészegedés jutott az ember eszébe, addig mára már joggal gondolunk rá úgy, mint különleges italra, amely esszenciálisan magába zárja egy-egy gyümölcs aromáját.

Ez a tulajdonsága és készítésének egyre kifinomultabb technikája teszi lehetővé, hogy a talponállók pultja helyett a pálinka mára elegáns éttermek repertoárján jelenjen meg igazi delikáteszként.

Eredetvédett pálinkák


A Kárpát-medence egyes földrajzi területei kiválóan alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére: ezeken a tájakon évszázadok óta főznek pálinkákat.

Ha a tájegységen készített pálinka megfelel a szigorú feltételeknek, az ital megkapja az eredetvédett termék megkülönböztető jelzőt, ami feltüntethető a terméken. A pálinkatörvény alapján nyolc tájegység nedűjét vették fel az eredetvédettek közé – legújabban a pannonhalmi törkölypálinkát, 2009. december 6-i hatállyal.

Eredetvédett pálinkák
Szatmári szilvapálinka: Évszázadok óta a szatmár-beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. Aki ide látogat, legyen fiatal vagy idős, nem mulaszthatja el megkóstolni ezt a terméket. Az a mondás is járja, hogy aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz.

Kecskeméti barackpálinka: A Kecskeméten és környékén termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző világhírű pálinka. A vendéglátásban újszerűen digesztív (emésztést elősegítő) italként is kínálják.

Békési szilvapálinka: A Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú kisüsti pálinkafőzéssel készül. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti.

Szabolcsi almapálinka: A hagyományos réz kisüstön történő lepárlás a friss gyümölcs ízét és illatát megőrző, kellemes aromájú almapálinkát eredményez.

Gönci barackpálinka: A „gönci” magyar kajszi és a termőtáj kiváló jellegéből születő, különleges illat- és zamatanyagban gazdag pálinka, amely különbözik más régiók barackpálinkáitól.

Újfehértói meggypálinka: A Magyar Szabadalmi Hivatal 2007. május 7-i, visszaható hatállyal lajstromozta a földrajzi árujelzők között az újfehértói meggypálinkát. Az „újfehértói" eredetmegjelöléssel ellátott meggypálinka előállításához kizárólag az „újfehértói fürtös” és a „debreceni bőtermő” fajta használható.

Göcseji körtepálinka: Az itt készülő körtepálinka sajátossága, hogy a készítés során biztosítják az utóérést a gyümölcsnek, míg a többi pálinka esetében a friss gyümölcsöt rögtön feldolgozzák. A lepárlás és a finomítás kizárólag a kétutas, hagyományos magyar desztillációval – azaz a kisüsti lepárlással – történhet.

Pannonhalmi törkölypálinka: A pannonhalmi borvidéken termett fehér szőlő törkölyéből készül (irsai, cserszegi, tramini stb.). Jellemzője a több éves gesztenyefahordós érlelés. Testes, széles ízvilágú, oxidatív zamatú, aszús – kellemes pipadohányízzel és -illattal. A legrégebbi írott múlttal rendelkező hazai pálinka.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását