2024. május 19. - Ivó, Milán

A Fidesz újabb offshore csontváza

A fideszes Balsai István nem érti a kormányt. Nem érti, miért látta jónak a Bajnai-kabinet, hogy egy, szerinte a Seychelles szigeteken bejegyzett offshore cég gyártsa a magyar biometrikus (vagyis kártyaalapú) jogosítványokat.
2009. december 3. csütörtök 07:38 - Nagy András
A képviselő a Magyar Hírlap cikkére hivatkozva szerda délutáni sajtótájékoztatóján a lényeget összefoglalva azt mondta: kétszázötven millió forintot vesz el az adófizetők pénzéből az, hogy egy mostanáig offshore tulajdonú cég gyárthatja 250 millió forintnyi közpénzért a magyar jogosítványokat.

Úgy tűnik Balsainak az egész sztoriban leginkább az bűzlik, hogy a közbeszerzési pályázaton győztes Techno-Progress Kft.-t a tender megnyerését követő egy napon belül megvásárolta a - szerinte - Gyurcsány Ferenc érdekköréhez tartozó, Erdős Ákos tulajdonában lévő Állami Nyomda.

Egyelőre gyanúsít a Fidesz, később nyomozni is akar

A sajtótájékoztató után megkérdeztük Balsait, mégis honnan tudja, hogy a Techno-Progress offshore hátterű vállalkozás? Azt felelte, csak meg kell nézni a céghírekben, hogy az 1991 óta létező Kft-ben valamikor többségi tulajdont szerzett egy társaság, amely a Seychelles szigetekre van bejegyezve.

Ez eddig rendben, ám az újabb fideszes összeesküvés-elmélet kirakós darabjai egy ponton valahogy sehogy sem akarnak összepasszolni. Ha – Balsai megfogalmazása szerint – Bajnaiék valóban „imádják az offshore-ozást”, vajon miért történt, hogy a közbeszerzési pályázat eredményhirdetése után a magyarországi székhelyű (következésképp itthon adózó) Állami Nyomda Nyrt. 25 millió forintért megvásárolta a Techno-Progress Kft száz százalékos üzletrészét? Erre az egyébként valóban fogós kérdésre Balsai sem tudja a választ, de igéri: majd kinyomozzák, ha módjuk lesz rá.

Lerágott offshore csontváz

Hogy miért akar egy kormányra készülő politikai párt a rendőrség, illetve az ügyészség helyébe lépve bármiféle nyomozásba kezdeni, a szóban forgó történet (de csakis a szóban forgó történet!) szempontjából mellékes. A képviselő mindazonáltal rendületlenül hiszi, hogy valamiféleoffshore-játszma áll az ügy hátterében.

Felvetésünkre, mi szerint azért egy magyarországi nyomdának a jogtudomány mai állása szerint még Magyarországon kell adóznia, Balsai kissé követhetetlen okfejtésbe kezd:

„Lehet, hogy az ily módon felvásárolt cég, amennyiben ő a pályázat nyertese, tehát ezen a néven fut majd, lehet, hogy a Seychelles szigeteken kell majd adóznia. Nem tudom. Nem véletlen azért ez az offshore-ozás, tehát lehet, hogy fölvásárolták, de ettől még ez seychelles-i hatályú lehet.”

Érdekkörök

A korábbi igazságügy-miniszter zavaros eszmefuttatása ellenére persze tény: nem mindennap fordul elő, hogy egy közbeszerzési pályázaton nyertes céget mindjárt másnap száz százalékban felvásárol egy másik.

És még egy érdekes adalék a végére: a Techno-Progress Kft-t nagyjából egy hónapja felvásárló Állami Nyomda felügyelőbizottságának tagja az a Stumpf István is, aki az Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt, s a mai napig a Fidesz holdudvarához tartozik.

Na, ennyit az érdekkörökről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását