2024. május 20. - Bernát, Felícia

"Lábukkal szavazókra" hajt az MSZP

A hétvégi időközi választásokon az MSZP összesen kétezer szavazatot gyűjtött be - tegyük hozzá, nyomasztó érdektelenség mellett. A szocik szóvivőjétől megtudtuk, hogy kormányváltó hangulat talán nincs, de lassan MSZP-szavazó se.
2009. november 23. hétfő 17:29 - Nagy András
Két időközi választást is tartottak a hétvégén. Az egyiket Csornán, a másikat Józsefvárosban. A győr-moson-sopron megyei településen az Áder János EP-mandátuma miatt üressé vált országgyűlési képviselői hely kelt el a második fordulóban, a főváros nyolcadik kerületében pedig Csécsei Béla lemondása miatt kiírt polgármester választási kampányra tettek pontot.

Totál közöny Csornától Jozefstadtig

Mindkét voksolás úgyszólván totális érdektelenség közepette zajlott, Csorna népe a második fordulóban már csupán 25 százalékos érvényességi limitet is csak hajszállal múlta felül, a durván 45 ezer választásra jogosult mindössze 25,19 (!) százaléka érezte úgy, hogy ott a helye az urnáknál, ami azt jelenti, hogy az érvényesség mindössze úgy 80 szavazaton múlott…

Az egykori Jozefstadtban nem jött össze a választókorúak negyedének voksa sem, (23,6 százalékos részvétel) még „szerencse”, hogy polgármester választás esetén semmiféle érvényességi küszöb nincs.

Mindkét választáson a Fidesz jelöltje nyert, méghozzá jókora fölénnyel, de számunkra most nem is ez érdekes, hanem a már a bevezetőben is említett tény: a kormányzó szocik a csornai megméretésen 525 szavazatot szereztek, ami egészen pontosan 4,64 százalékos arányt jelent, míg a nyóckerben durván 1560 voksot szákoltak be (8 százalékos támogatottság).

Szűkszavú magyarázat

A rendkívül alacsony részvétel mellett is katasztrofálisnak nevezhető vasárnapi szereplés után a szocialisták igen szűkszavúnak bizonyultak, szóvivőjük, Nyakó István az MTI-nek mindössze két mondatban kommentálta az eredményeket, ezekben a mozgósítás szükségességét hangsúlyozta.

Azt már a HírExtra kérdésére válaszolva hétfőn mondja, hogy nagyon alacsony részvétel mellett születtek ezek az MSZP számára nem jó eredmények. Nyakó István úgy érzi, a párt lehetőségei és tartalékai azok között vannak, akik most a „lábukkal szavaztak”, vagyis nem mentek el voksolni.

Arra a kérdésre, hogy milyen következtetések vonhatók a két eredményből, Nyakó azt feleli, hogy míg Csornán nem veszítettek, hiszen már eddig is fideszes országgyűlési képviselője volt a körzetnek, addig a nyolcadik kerület eredménye jóval rosszabbul érinti a pártot, annak ellenére hogy Csécsei személyében ott is egy SZDSZ-es városvezető volt.

Nyakó ezzel együtt úgy látja, az országgyűlési választások előtti időközi voksolásokon az MSZP hagyományosan gyengén szokott szerepelni, függetlenül attól, hogy épp kormányon van-e vagy sem.

A taktika még alakul, s talán a meccs sincs lefutva

A csornai győző másként látja
Gyopáros Alpár szerint a vasárnapi időközi országgyűlési választáson Csornán és környékén "áttörték a közöny vastag falát". A frissen megválasztott parlamenti képviselő a térség egyik "leglátványosabb" feladatának a csornai elkerülő út ügyét tartja. A választáson nyertes Fidesz-KDNP-s politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a szocialisták minden követ megmozgattak, hogy érvénytelen legyen a választás, lebeszélték az embereket arról, hogy elmenjenek szavazni. Ezért - tette hozzá - az első számú ellenfele a közöny, az apátia volt, amelynek a vastag falát a szocialisták építették az elmúlt hét évben.
MTI
Arra a kérdésünkre, hogy megvan-e már a stratégiája az MSZP-nek arra a bizonyos elengedhetetlen mozgósításra, Nyakó azt mondja, elképzelések már vannak, de a részletekről még nem beszélhet.

Azt mindenesetre világossá teszi, hogy a sikeres válságkezelés megjelenítése csak az egyik eleme lesz a kampánystratégiájuknak. (Úgy tudni, a szocialisták az elmúlt nyolc év eredményeit is szeretnék bemutatni a választóknak.)

Mint mondja, több elképzelés párhuzamosan fut a párton belül, és nem biztos, hogy ezek kizárják egymást. A végleges programot és kampánystratégiát az MSZP december 12-i kongresszusán fogadja el a párt.

Nyakó István arra a Fideszes nyilatkozatra reagálva, hogy a Csornai valamint a Józsefvárosi választás azt mutatja, hogy az embereknek elege van a Gyurcsány-Bajnai korszakból, a következőket nyilatkozza: jól emlékszik rá, mikor 2005-ben, illetve 2006-ban amikor egy nógrádi, valamint egy győr-moson-soproni választókörzetben nyert a Fidesz, az ellenzéki párt ugyanazt mondta mint most, aztán tudjuk mi lett az általános voksoláson.

Kormányváltó hangulat talán nincs, da lassan MSZP-szavazó se


Nyakó az MSZP választás utáni szűkszavúságát azzal magyarázza, hogy a hivatalos eredmények csak ma láttak napvilágot. Egyébként pedig úgy véli, mikor arról beszélünk, hogy a választásra jogosultak kétharmada otthon maradt vasárnap, több minden is eszébe juthat az embernek.

Egyrészt gondolhat arra, hogy talán nincs is olyan kormányváltó hangulat, mint amilyet az ellenzék vizionál. Másfelől viszont elismeri, hogy a rendkívül alacsony részvétel bizony a baloldali érzelmű szavazók passzivitásának tudható be.

Nyakó István és az MSZP bízik abban, hogy a még csak formálódó programjuk alkalmas lesz arra, hogy szimpatizánsaik körében oldja némileg azt az érzést, hogy a párt magukra hagyta őket és végül még választási hajlandóságra is bírja őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását