2024. április 25. - Márk

Politológus: Csorna meglepetés, Józsefváros papírforma

Kiszely Zoltán politológus szerint meglepetés, hogy a csornai időközi országgyűlési képviselő-választás érvényes lett, Józsefvárosban viszont az országos közvélemény-kutatások eredményét igazolta vissza a polgármester-választás vasárnap.
2009. november 22. vasárnap 22:32 - HírExtra
A politológus az MTI-nek úgy nyilatkozott: Csornán a fideszes szavazók magas választói részvétele miatt sikerült átlépni az érvényességi küszöböt, a bizonytalanok és a baloldali szavazók viszont otthon maradtak.

Kiszely Zoltán véleménye szerint Józsefvárosban visszaigazolta az országos közvélemény-kutatási adatokat a részvétel mértéke: a Fidesz-szavazók magas aktivitása és a baloldali szavazók zömének kiábrándultsága jelenik meg az eredményben.

Mint mondta, az SZDSZ-nek ez az eredmény nagy visszaesés ahhoz képest, hogy korábban ők adták a polgármestert a kerületben, de az országos támogatottsághoz képest a párt jobban szerepelt. A nyolcszázalékos budapesti eredmény azt is mutatja, hogy "éles helyzetben", egy országos választáson nem elérhetetlen az öt százalék megszerzése - fogalmazott.

Kiszely Zoltán úgy látja, az LMP szintén nyolcszázalékos eredménye bizakodóvá teheti a pártot az egy százalék elérésére a jövő évi országgyűlési választásokon, ami már költségvetési támogatást jelent a szervezetnek.

A politológus kitért arra: magyarázkodásra kényszerülhetnek azok a pártok, amelyek nem mérettették meg magukat a józsefvárosi polgármester-választáson, hiszen a jövő évi választásokig várhatóan már nem lesz erre több lehetőség. Példaként az MDF-et hozta fel, amely a ferencvárosi időközi választáson sem vett részt, mert kizárták a megmérettetésből.

Szavai szerint azok a kisebb pártok, amelyeknek elindultak a VIII. kerületi választáson, nyugodtabbak lehetnek, mert friss számokat tudnak felmutatni a támogatottságukról.
Vasárnap Kocsis Mátét, a Fidesz és a KDNP jelöltjét választották a VIII. kerületi választópolgárok Józsefváros polgármesterének a vasárnapi időközi választáson. Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, összesen 9.218 választópolgár. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a voksolók 17 százaléka (2.331 szavazat) voksolt. Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1.122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb mint 8 százalék.

A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát.

Csornán érvényes volt a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás: a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal. A részvételi arány 25,19 százalékos volt, 11.373 választópolgár adta le szavazatát.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson, és lemondott az országgyűlési képviselőségről. A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását