2024. május 21. - Konstantin

"Orbán, takarodj!"

Orbán Viktor a magyar válogatott szövetségi kapitányának érzi magát, ami azért nagy baj, mert nem az. Az igazi kapitány, Erwin Koeman pedig csak pislog, mert nem olvasta a Rokonokat. Úgy kell neki!
2009. november 16. hétfő 16:59 - Gedei Szilárd
„Itt senki sem ért alapjában semmihez. Itt az a baj, hogy mindenki olyan helyen áll, ahova nem készült. S aki ért valamihez, az sehol sincs” – szólnak a klasszikus sorok Móricz Zsigmond örökérvényű regényéből, a Rokonokból.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya valószínűleg nem olvasta ezt az örökérvényű művet, de ez legyen az ő problémája, nyilván nem is tudja, hogy élete legnagyobb hibáját követte el a regény kihagyásával.

Minden bizonnyal benne van a hiba.

***

Tény: ha nem jön közbe semmi, Orbán Viktor lesz országunk következő miniszterelnöke. A régi-új miniszterelnök úrról pedig köztudomású, hogy kedveli a labdarúgás nevű sportágat – mintha nem lenne annak amúgy is elég baja.

Képzeljék el, mi lenne, ha Orbán Viktor miniszterelnök úr fékezhetetlen imádatának tárgya nem a foci lenne, hanem mondjuk a zene – micsoda remek kritikákat hallhatnánk tőle a magyar zenei életről, végre lenne egy szókimondó, tökös zenekritikusa hazánknak, aki ugyan csak hobbiszinten, de azért professzionális színvonalon néha jól megmondaná a véleményét az Anti Fitness Club legújabb lemezéről vagy éppen megasztáros Tóth Gabi vadiúj videoklipjéről! Maga lenne a megveszekedett gyönyör, a zenekritikusi, sőt az egész zenei szakma megváltása.

Magyarország következő miniszterelnöke azonban nem akármit kritizál, hanem a magyar labdarúgást, azon belül is labdarúgó válogatott szövetségi kapitányát, Erwin Koemant. Aki meg erre – természetesen – kiborul. Orbáni szereptévesztés vagy orbáni marketing?

Persze, hogy Koeman elcsodálkozott Orbán Viktor nem várt kritikáján. Hogy miért nem tesz be a csapatba több Magyarországon futballozó játékost? – kérdezi mindezt a magyar politikai elit jelenlegi legbefolyásosabb és legnagyobb hatalmú figurája, aki hiába élvezné kisgyermeki őszinteséggel a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerepét, azért minden bizonnyal meglepődne, amikor egy-egy rosszul sikerült meccs után egy egész stadion zúgná az "Orbán, takarodj!"-ot.

A lényeg azonban az, hogy ilyeneket a holland szakember még soha nem látott, mondja is, hogy enyhén szólva is furcsának találja, hogy ebben az országban a politika így beleszólhat a labdarúgásba. „El tudják képzelni, hogy a holland vagy a belga miniszterelnök szakmai kérdésekre vár választ Bert van Marwijktól vagy Dick Advocaattól?" – méltatlankodott is egy sort hazájában a holland.

Hogy el tudjuk-e képzelni? Tegyük a kezünket a szívünkre, és ne akarjuk kimondani, hogy nem. Hanem ki is Orbán Viktor, hogy beleszólhasson? Erwin Koeman sem szól bele a Fidesz sokáig nem is létező programjába… Adóügyekben mondjuk, vagy nem is, inkább az egészségügy területén biztos lenne véleménye – elvégre Erwin Koeman is találkozott már adóbevallással életében, és minden bizonnyal náthát is átélt már egyszer-kétszer.

Mégsem lepődünk meg Orbán Viktoron. Azt ugyanis már régóta tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr meglehetősen kedveli a labdarúgás nevű sportágat.

Erwin Koeman viszont nem kedveli a politikát.

Biztos benne van a hiba.

***

Hogy jön Orbán Viktor, az első számú ellenzéki politikus a sporthoz? Milyen jogon szól bele egy pártpolitikus a magyar nemzeti válogatott összetételébe? Komolyan úgy érzi, hogy bele kell szólnia? Nem szólnak neki, hogy nem kéne? Eddig miért nem kritizált, miért csak most teszi, amikor kézzelfogható közelségbe került a hatalomváltás? Miért gondolja azt, hogy joga van a sportot politikai célokra használni? (Miért gondolják azt annyian, hogy semmi baj nincs ezzel az egésszel?)

***

Ha az Erwin Koeman vezette magyar válogatott valami csoda folytán sikerrel vette volna a sorsdöntő világbajnoki selejtezőket, a most a portugálok helyett pótselejtezőn küzdene a világbajnokságért, Orbán Viktor lenne az, aki mindenhová a vállán hordozná egészen a választásokig.

Az igazsághoz hozzátartozik, Koeman valószínűleg azt sem értené.

Most már egészen biztos, hogy itt bizony benne van a hiba…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. november 16. 17:51
Ez mutatja, hogy orbán királynak érzi magát, aki azt hiszi mindenhez ő ért a legjobban - pedig a német edzőnek a seggében is több tudás van szakmailag, mint a politikai ámokfutó Orbán egójában.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását