2024. május 17. - Paszkál

Lehetőség az iskolai erőszak felszámolására

Az MSZP szeretné elérni, hogy a szülő, ha nem megfelelő magatartást tanúsít az iskolában, 150 ezer forintra is büntethető legyen. Az "érintettek" tiltakoznak, a pedagógusok úgy vélik: a javaslat a esélyt ad az iskolai erőszak felszámolására.
2009. november 3. kedd 16:11 - Nagy András
A szocialisták törvénymódosító javaslatáról eddig csupán Keszei Sándort, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnökét tudtuk megkérdezni, ám ezúttal Galló Istvánné pedagógus-szakszervezeti vezető is a HírExtra rendelkezésére állt, aki az elmondottak alapján egyetért a szülő szervezettel abban ,hogy együtt gondolkodva kellene megoldást keresni a problémára.

Értesüléseink szerint támogatják azt a javaslatot, mely szerint az a szülő, amelyik „nem megfelelő” magatartást tanúsít az óvodában, iskolában, kollégiumban, ezentúl akár 150 ezer forintra is büntethető lesz.


Egész pontosan azzal értünk egyet, hogy ott, ahol a vezetőség szükségesnek látja, szabályozhassa, hogy azoknak a gyerekeknek a hozzátartozói, akik nincsenek jogviszonyban az intézménnyel - ám gyermekük révén mégis kapcsolatban állnak vele - amennyiben renitens módon viselkednek az intézményben, a területi jegyző megbüntethesse őket.

Míg ugyanis a diákok agresszív viselkedésére a közoktatási törvényben szereplő fegyelmi eljárás útmutatása, a pedagógusokra pedig a kájété (közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény – a szerk.) vonatkozik, a szülőkre csak a Ptk. Az is csak akkor, ha fizikailag bántalmazzák a pedagógust.

Az a szülő, aki „csak” renitens módon viselkedik, agresszíven beszél a kollegával, vagyis verbálisan bántalmaz, ma szinte szabadon teheti. Erre a problémára nyújt megoldást a javaslat.

Hogyan?

Keszei a fővárosban is agitál
A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szerint az oktatáspolitika a szülőkre akarja hárítani a felelősséget az iskolai feszültségekért, a tanítási kudarcokért - ezt a szervezet hétfőn közölte az MTI-vel az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás kapcsán. Kitérnek arra is, a pedagógusok panaszolják, hogy a szülők nem járnak a szülői értekezletekre, fogadóórákra, nem törődnek gyermekeikkel, főleg azokkal, akikkel probléma van. Mi lesz ezután? A szülők még messzebbre kerülik el az iskolát, vagy az iskolán kívül követnek el botrányos, erőszakos cselekedeteket? - sorolják a kérdéseket. (A Fővárosi Szülők Egyesületének ugyanaz a Keszei Sándor az első embere, aki az MSZOE-t is vezeti.)
A tervezet kimondja, hogy a jegyző eljárást indíthat a renitens szülő ellen, s akár 150 ezer forintos büntetést is kiszabhat. Hasonlóan ahhoz a gyakorlathoz, amely szerint az iskolába nem járó tanuló szülőjét úgyszintén megbírságolhatja. Mindazonáltal nem kötelező jellegű intézkedésről van szó, csak ott kell majd alkalmazni, ahol ezt az intézmény vezetője kéri, mert a probléma gyakran jelentkezik.

Kérdés, hogy egy 150 ezer forintos büntetés réme milyen fényt vet a pedagógus és a szülő közötti kapcsolatra. Biztos, hogy ez a megoldás?

Kétségeink persze vannak a törvény alkalmazhatóságával szemben. Azt a szülőt, aki kiabálva, sőt ordítozva ront a tanárra, nem biztos, hogy visszatartja az, ha tudja, ezért súlyos anyagi veszteség érheti. Nota bene egy akárhány ezer forintos büntetést nem is biztos, hogy ki tud fizetni. Mégis úgy látjuk, ez egy lehetőség lesz az intézmény kezében.

Egy lehetőség vagy a jó lehetőség?

A törvényjavaslatot az első lépésnek tekintjük a viszonyok normalizálásához. Azonban ez egy sokszereplős történet, amelyben mindenkinek el kellene gondolkodni azon, a saját területén mit tudna tenni az iskolai erőszak megfékezésére, és mi üdvözöljük, hogy már a döntéshozó is felismerték, hogy lépniük kell.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását