2024. május 6. - Ivett, Frida

Pénzbírsággal a szülői terror ellen?

Hibát követnek el a szocialisták vagy megoldást találnak a szülők által gerjesztett iskolai erőszakra? Úgy tudjuk, a pedagógusok szerint ez utóbbiról van szó, a szülők viszont úgy vélik: nem is erről, hanem a tanári erőszakról kéne beszélni.
2009. november 2. hétfő 15:50 - Nagy András
Az utóbbi évtized legátgondolatlanabb oktatáspolitikai intézkedésére készülnek a szocialisták – állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). Keszei Sándor, az érdekvédelmi szervezet elnöke a HírExtrának elmondta: az MSZP-frakció által a Parlamentnek benyújtott törvényjavaslat, amely a gyermekeik érdekében az iskolákban eljáró szülők benntartózkodásának rendjét szabályozná, beláthatatlan következményekkel lesz a szülők és a pedagógusok közti nevelőpartneri kapcsolatra.

Alkotmánysértő?

A szóban forgó tervezet lényege – az MSZOE értelmezésében – abban áll, amennyiben a szülő nem megfelelő magatartást tanúsít az óvodában, iskolában, kollégiumban, ezentúl akár 150 ezer forintra is büntethető lesz. Keszei szerint ez több szempontból is aggályos, sőt alkotmánysértő.

Először is a törvénymódosítás tervezete külön nevesíti a szülőt, mint lehetséges szabálysértőt, holott egy korábbi kormányrendelet már előírja, hogy az oktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában kell meghatározni a belépés és benntartózkodás rendjét azok számára, akik nem állnak jogviszonyban az adott iskolával, óvodával vagy kollégiummal.

Másodszor, aránytalanul magas a szülőkre kiróható pénzbírság, miközben az egyes szabálysértésekről szóló rendelet az iskolák által elkövetett törvénysértésekért mindössze 50 ezer forintos büntetési plafont ír elő.

Harmadszor, akár „boszorkányüldözéssé” is fajulhat az iskola és a család kapcsolata, ha az újraszabályozás után a pedagógus agressziónak minősítheti majd például azt is, ha a szülő meg meri kérdezni, miért adnak gyermekének egy matematikaórán három egyest, miért kérnek pénzt az ingyenes tanulmányi kirándulásért, miért kérnek ráfizetést az ingyenes tankönyvcsomagra, vagy miért bélyegzik meg gyermekét, ha szegényebb családból származik – véli az MSZOE.

A megoldás: totális együttműködés?

A megoldást Keszei szerint nem új jogszabályokban gondolkodva kellene keresni, hanem mindig helyi szinten, az összes fél (gyermek, szülő, pedagógus, iskolavezető stb.) „totális együttműködésében”. Azt mondja, a jelenlegi törvények tökéletesen alkalmasak az iskolai rend fenntartására. Mire való például a közoktatási törvényben szereplő iskolai fegyelmi eljárás nagyon komoly intézménye, ha nem erre? – teszi fel a kérdést Keszei Sándor. A szülői szervezet elnöke szerint abban az esetben, ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy egy diák „hibát követett el”, ma is megvan a lehetőség, hogy ezért bűnhődjék, akár az adott intézményből való eltanácsolás útján is. Súlyosabb esetben pedig ott van a Btk. – mutat rá Keszei Sándor.

Visszatér a „jó” öreg körmös is?

Az MSZOE első embere egyébként azt mondja, aránytalanul jelenik meg a közvélemény előtt a tanárok elleni erőszak. Úgy véli, a pedagógusok a sajtó segítségével is csupán öt-hat esetet tudnak felmutatni évente, miközben ennek a számnak durván a háromszorosát teszik ki csak az iskolai erőszak miatti tanulói öngyilkosságok, szintén esztendős lebontásban. Állítása szerint a hozzájuk évente beérkező 2-300 ezer panasz túlnyomó többsége a tanárok és tanítók erőszakos magatartásáról szól.

Keszei a HírExtrát úgy tájékoztatta, az MSZP javaslatát a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is támogatja, sőt a legnagyobb hazai pedagógus-szakszervezet a gyermekekre vonatkozó büntethetőségi korhatár leszállítását, valamint az iskolai testi fenyítés törvénybe való visszaemelését is szeretné elérni. Ezzel akarják a saját felkészületlenségüket és hozzá nem értésüket kompenzálni – véli az MSZOE elnöke.

Miután a PSZ álláspontját csupán az MSZOE elnökének állításai alapján volt módunk bemutatni, az előbbi bekezdés valóságtartalmáról természetesen szerettük volna magát a PSZ-t is megkérdezni. A szakszervezetnél mielőbbi visszahívást ígértek. A törvényjavaslatot benyújtó, illetékes MSZP-képviselőket cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását