2024. április 28. - Valéria

Írja meg ön a Necronomicont!

H. P. Lovecraft horrorregényei annyira sikeresek lettek, hogy fantáziavilágát okkultista körök is átvették - így sokan tartják létező könyvnek a Necronomicont is. Egy kezdeményezés alapján most bárki megírhatja a világ legsötétebb könyvét.
2009. október 25. vasárnap 08:50 - Pásztor Balázs
A Necronomicon legendája

Előszó a borzalomhoz
"Valószínűleg soha nem volt olyan idő, amikor valamilyen csoportok vagy kultusszövetségek ne őrizték volna a titkos tudást. A Necronomiconban utalások találhatók egy ilyen kultusz létezéséről az emberek között - egy közösségben, amely idáig egy szellemnek, amely évmilliókon át a Nagy faj idejéből jött, segítséget nyújt." H. P. Lovecraft
Embervérrel gyermekbőrre vésett grimoaire (varázskönyv), amely sötét rituálékat; többek közt halottidézést, és más világok démonai feletti hatalom eszközeit tartalmazza - ez a Necronomicon, legalábbis az egyik leghitelesebb legenda szerint. Ennek több változata van, amikben egy közös pont van: a világ legsötétebb művét 738-ban írta Abdul al-Hazred a Damaszkusz melletti, sötét erők által uralt sivatagban. A mű eredeti neve Al-Azif, amit az akkori sivatagi népek a démonok hangjának neveztek. Később ezt Bizáncban 950-ben lefordították görögre Necronomiconként, amelyet 1228-ban latinra, onnan angolra (Book of the Names of the Dead), majd magyarra fordítottak a Halott Nevek Könyve  néven.

1232-ben IX. Gergely pápa parancsára a tiltott könyvek listájára került, és innentől kezdve nagyon kevés maradt fenn belőle - az eredeti, arab példányból például egy darabot sem láttak évszázadok óta. A meglévőket vagy a vatikáni könyvtárban, vagy egyéb szuperbiztos helyen őrzik hét lakat alatt - esetleg éppen okkultista szekták végzik belőle sötét rituáléjukat. A Necronomicon igazi ereje abban rejlik, hogy olyan ősrégi tudásból merítkezik, ami semmilyen másik mű nem is érint - a Mérhetetlen Vének erejéből.

Igazság

A legenda ismét újjáéled
A Lovecraft-féle Cthulhu-mondakör manapság ismét kezd feléledni: nem csak szekták, hanem szerepjátékok, filmek és vérprofi társasjátékok is viselik a nevét, valamint a műveit is egyre gyorsuló ütemben kapkodják a boltok polcairól. Sőt szerte a világon sok csoport tölti a szabadidejét azzal, hogy különböző módszerekkel kutasson az író könyvei alapján, vagy épp élethű mítosz-tárgyakat fabrikáljon.
Valójában a Necronomicon egy kitalált mű, amelyet H. P. Lovecraft horroríró hozott létre regényei lapjain. Csakhogy a New Age első hullámában annyira felkapták a műveit, hogy sokan valóságnak vették annak legendavilágát. Egyesek szerint Lovecraftot a sötét erők irányították művei megírásakor, megint mások szerint pedig a könyvesboltokban kapható művekből kivágták a lényegi részeket, hogy „egyszerű halandók számára” ne legyen hozzáférhető a tudás. Egyes okkultista szekták még bele is építették szertartásaikba az író képzeletét - például a Anton Szandor LaVey-féle Sátán Egyháza, vagy Aleister Crowley Magick-je.

Az eltelt évek során több százféle Necronomicon született különböző írók tollából. Ezek között kilenc komolyan megszerkesztett, világszinten kiadott mű látott napvilágot - és mind eltér a másiktól. Ez persze nem akadályozta meg a „hívőket” abban, hogy mind a kilencben megtalálni vélljék az igazságot - sokak szerint ebben a kilencben együtt rejtették el a nagybetűs Tudást, csak össze kell azt rakni. Ám az amerikai, igen komoly hátteret felmutató Howard Philips Lovecraft Történelmi Társaság most elhatározta, hogy a világ tudását összegyűjtve megalkotja a „tizedik”, tökéletes Necronomicont.

Bárki írhatja


A Társaság kiírt egy pályázatot, amely egy 17. századi angol Necronomicon megírását célozza. Ehhez bárki küldhet be oldalakat, vagy akár egy egész könyvet - a kívánt stílust és nyelvezetet két példaoldalban meg is adták. A legjobb oldalakból és ötletekből - valamint az eddigi forrásokból - végül ők maguk akarják összeállítani a világ leghasznosabb, legdizájnosabb és legjobb Necronomiconját. Bár magát a könyvet csak a Cthulhu szerepjáték és ennek valós idejű, élő verziójára hoznák össze, valamint ingyen terjesztenék az interneten, de biztos, hogy új lökést adna a „vallásosoknak” a bolygó többi részén lévő információ-morzsa beszipkázására.

A szabályok szerint bárki elküldheti az ötleteit - akár egy szimbólumot, vagy rajzot is, nem muszáj egy egész oldalt - aki elmúlt már 18 éves, csak nem szabad azokat a hivatalosan kiadottakból egy-az-egyben bemásolni. Az elvárt nyelv az angol, de természetesen bármilyen másik, Cthulhu-mítoszhoz kapcsolódó nyelven is lehet írni, csak arról mellékelni kell egy angol fordítást. A legjobb beküldők komoly nyereményekben részesülnek - a fődíj pedig az új Necronomicon bőrkötéses, várhatóan igen extrém dizájnba öltöztetett példánya.

Bár a pályázat hivatalosan lejárt, még mindig várják az ötleteket. Így ha bárki ismer valamennyit a Necronomicon eredeti tartalmából, vagy van ötlete, hogy mi lehetett benne, akkor küldje el, mert ők türelmetlenül várják ezeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását