Írja meg ön a Necronomicont!

H. P. Lovecraft horrorregényei annyira sikeresek lettek, hogy fantáziavilágát okkultista körök is átvették - így sokan tartják létező könyvnek a Necronomicont is. Egy kezdeményezés alapján most bárki megírhatja a világ legsötétebb könyvét.

A Necronomicon legendája

Előszó a borzalomhoz
"Valószínűleg soha nem volt olyan idő, amikor valamilyen csoportok vagy kultusszövetségek ne őrizték volna a titkos tudást. A Necronomiconban utalások találhatók egy ilyen kultusz létezéséről az emberek között - egy közösségben, amely idáig egy szellemnek, amely évmilliókon át a Nagy faj idejéből jött, segítséget nyújt." H. P. Lovecraft
Embervérrel gyermekbőrre vésett grimoaire (varázskönyv), amely sötét rituálékat; többek közt halottidézést, és más világok démonai feletti hatalom eszközeit tartalmazza - ez a Necronomicon, legalábbis az egyik leghitelesebb legenda szerint. Ennek több változata van, amikben egy közös pont van: a világ legsötétebb művét 738-ban írta Abdul al-Hazred a Damaszkusz melletti, sötét erők által uralt sivatagban. A mű eredeti neve Al-Azif, amit az akkori sivatagi népek a démonok hangjának neveztek. Később ezt Bizáncban 950-ben lefordították görögre Necronomiconként, amelyet 1228-ban latinra, onnan angolra (Book of the Names of the Dead), majd magyarra fordítottak a Halott Nevek Könyve  néven.

1232-ben IX. Gergely pápa parancsára a tiltott könyvek listájára került, és innentől kezdve nagyon kevés maradt fenn belőle - az eredeti, arab példányból például egy darabot sem láttak évszázadok óta. A meglévőket vagy a vatikáni könyvtárban, vagy egyéb szuperbiztos helyen őrzik hét lakat alatt - esetleg éppen okkultista szekták végzik belőle sötét rituáléjukat. A Necronomicon igazi ereje abban rejlik, hogy olyan ősrégi tudásból merítkezik, ami semmilyen másik mű nem is érint - a Mérhetetlen Vének erejéből.

Igazság

A legenda ismét újjáéled
A Lovecraft-féle Cthulhu-mondakör manapság ismét kezd feléledni: nem csak szekták, hanem szerepjátékok, filmek és vérprofi társasjátékok is viselik a nevét, valamint a műveit is egyre gyorsuló ütemben kapkodják a boltok polcairól. Sőt szerte a világon sok csoport tölti a szabadidejét azzal, hogy különböző módszerekkel kutasson az író könyvei alapján, vagy épp élethű mítosz-tárgyakat fabrikáljon.
Valójában a Necronomicon egy kitalált mű, amelyet H. P. Lovecraft horroríró hozott létre regényei lapjain. Csakhogy a New Age első hullámában annyira felkapták a műveit, hogy sokan valóságnak vették annak legendavilágát. Egyesek szerint Lovecraftot a sötét erők irányították művei megírásakor, megint mások szerint pedig a könyvesboltokban kapható művekből kivágták a lényegi részeket, hogy „egyszerű halandók számára” ne legyen hozzáférhető a tudás. Egyes okkultista szekták még bele is építették szertartásaikba az író képzeletét - például a Anton Szandor LaVey-féle Sátán Egyháza, vagy Aleister Crowley Magick-je.

Az eltelt évek során több százféle Necronomicon született különböző írók tollából. Ezek között kilenc komolyan megszerkesztett, világszinten kiadott mű látott napvilágot - és mind eltér a másiktól. Ez persze nem akadályozta meg a „hívőket” abban, hogy mind a kilencben megtalálni vélljék az igazságot - sokak szerint ebben a kilencben együtt rejtették el a nagybetűs Tudást, csak össze kell azt rakni. Ám az amerikai, igen komoly hátteret felmutató Howard Philips Lovecraft Történelmi Társaság most elhatározta, hogy a világ tudását összegyűjtve megalkotja a „tizedik”, tökéletes Necronomicont.

Bárki írhatja


A Társaság kiírt egy pályázatot, amely egy 17. századi angol Necronomicon megírását célozza. Ehhez bárki küldhet be oldalakat, vagy akár egy egész könyvet - a kívánt stílust és nyelvezetet két példaoldalban meg is adták. A legjobb oldalakból és ötletekből - valamint az eddigi forrásokból - végül ők maguk akarják összeállítani a világ leghasznosabb, legdizájnosabb és legjobb Necronomiconját. Bár magát a könyvet csak a Cthulhu szerepjáték és ennek valós idejű, élő verziójára hoznák össze, valamint ingyen terjesztenék az interneten, de biztos, hogy új lökést adna a „vallásosoknak” a bolygó többi részén lévő információ-morzsa beszipkázására.

A szabályok szerint bárki elküldheti az ötleteit - akár egy szimbólumot, vagy rajzot is, nem muszáj egy egész oldalt - aki elmúlt már 18 éves, csak nem szabad azokat a hivatalosan kiadottakból egy-az-egyben bemásolni. Az elvárt nyelv az angol, de természetesen bármilyen másik, Cthulhu-mítoszhoz kapcsolódó nyelven is lehet írni, csak arról mellékelni kell egy angol fordítást. A legjobb beküldők komoly nyereményekben részesülnek - a fődíj pedig az új Necronomicon bőrkötéses, várhatóan igen extrém dizájnba öltöztetett példánya.

Bár a pályázat hivatalosan lejárt, még mindig várják az ötleteket. Így ha bárki ismer valamennyit a Necronomicon eredeti tartalmából, vagy van ötlete, hogy mi lehetett benne, akkor küldje el, mert ők türelmetlenül várják ezeket.