2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiller "lúzernek" nézi a fiatalokat?

Ágh Péter arról érdeklődik Hiller István oktatási és kulturális miniszternél, hogy tényleg "lúzernek" nézik-e a magyar fiatalokat.
2009. október 22. csütörtök 18:48 - HírExtra
Ágh Péter írásbeli kérdésében emlékeztetett: amikor az Orbán-kormány bevezette a diákhitel-rendszert, az elv az volt, hogy a hitelt a volt hallgató fizesse vissza a keresetéből úgy, hogy a törlesztés mértéke mindig illeszkedjen az aktuális jövedelméhez.
Az MSZP-SZDSZ-kormány azonban úgy alakította át a rendszert, hogy a tanulmányok befejezése után rövid időn belül mindenkinek kötelező megkezdeni a visszafizetést, függetlenül attól, hogy van-e jövedelme vagy nincs - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus hozzátette azt is, hogy eközben folyamatosan emelkedtek a diákhitel kamatai, és további díjfizetési kötelezettségek is nehezítették a hallgatók helyzetét.

"Önök tehát kiforgatták az egész rendszert, eközben pedig kampányt indítottak +Tour de Lúzer+ néven" - írta Ágh Péter, aki szerint míg a hitelválság egyre inkább megnehezíti a magyar fiatalok helyzetét, addig a kormány megint kommunikációval foglalkozik.
Véleménye szerint ebben a helyzetben nem kisfilmekre és a hallgatók kifigurázására van szükség, hanem a hitellel rendelkező diákok, valamint a minden negyedik állástalan pályakezdő megsegítésére kell fordítani az energiákat.

"Ahelyett, hogy gúnyolódnak a leterhelt diákokon, érdemi segítséget is adnak nekik a megemelkedett törlesztési terhek csökkentésére, átütemezésére?" - kérdezi Hiller Istvántól.

A Diákhitel Központ csütörtökön indított országos kommunikációs kampányt, amellyel azt szeretnék elősegíteni, hogy a hallgatók megfelelő megoldást találjanak megélhetési és tanulmányi költségeik finanszírozására.

Őri András szóvivő közlése szerint egyetemistaként, főiskolásként a fiatalok néha "vesztes élethelyzetekbe navigálhatják" magukat. Ezekre a könnyebben vagy nehezebben felismerhető csapdahelyzetekre és elkerülésük fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Tour de Lúzer néven október 22-én induló országos kommunikációs kampány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sotanita
2009. november 26. 14:35
Azok a jó vicces, amik valós élethelyzeteket mutatnak be :) Amúgy tényleg ez a helyzet... Nevetünk a saját lúzerségünkön :)
juhanika
2009. november 26. 11:42
Az a jó, hogy tényleg vicces ahogy be van mutatva és nevetünk is rajta, de az viszont probléma, hogy sokunk került már olyan helyzetbe, h ehhez hasonló munkát kellett végeznie...Nem hiszem, hogy bárki is jókedvéböl öltözne csirkének pl.
sotanita
2009. november 26. 10:39
A lúzer élethelyzetek bemutatása szerintem igenis serkentőleg hat a fiatalokra! Pont, hogy meg tudja mutatni azt, hogy hova nem akarunk jutni, és így mégis csak van valami esély elkerülni, hogy belekerüljünk ezekbe a szitukba.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását