2024. március 28. - Gedeon, Johanna

PDSZ: 46 milliárd mínuszt szenved el az oktatás

Tömegtüntetést szervez november 7-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Azt mondják, a kormány legalább 46 milliárd forintot akar kivenni a közoktatás jövő évi kasszájából a kőbe vésett 120 milliárdos önkormányzati nadrágszíj összehúzás keretében.
2009. október 13. kedd 07:49 - Nagy András
Röviden összefoglalva a lényeget, a Kerpen Gábor vezette PDSZ a közoktatás több településen történő összeomlását vizionálja arra az esetre, ha a jelenlegi formájában megy át a jövő évre szóló költségvetési tervezet. A HírExtrának nyilatkozva ugyanakkor a szakszervezet elnöke az érdekképviselet terveinek, álláspontjának részletes kifejtésére is vállalkozott.

Mint kiderült, a PDSZ-ben a következő hetekben három „akcióra” készülnek: először is, még a héten leülnek tárgyalni az önkormányzati szövetségekkel, méghozzá azért, hogy közösen alkossanak olyan javaslatot, amely a közoktatás „közelgő összeomlását” megakadályozza.

Egy másik körben – szintén ezen a héten – Hiller István oktatási miniszterrel is alkalmuk lesz egy asztalhoz ülni. Ezzel kapcsolatban Kerpen azt közölte a HírExtrával, „remélem, hogy sikerül majd több számban egyetértenünk, de annyira naiv nem vagyok, hogy azt gondoljam, minden kérdést sikerül tisztázni.” Mindazonáltal az oktatási kormányzattal való párbeszédet „jó jelnek” nevezte.

A harmadik akció pedig egy november 7-re tervezett tiltakozó demonstráció lesz, amelyre több ezer embert várnak az ágazatból. A szakszervezeti vezető által „országos szülői értekezletnek” nevezett megmozdulásról jelen pillanatban annyit tudni, hogy valamelyik fővárosi közterülten zajlik majd.

Álvisszapótlásra készülnek a szocialisták?

Kerpen Gábor szerint óriási, mintegy 63 milliárd forint a különbség a szakszervezet és a kormány által elégségesnek ítélt 2010-es oktatási források között. A vitatott összeg a PDSZ elnöke szerint nagyrészt három tételből tevődik össze. 

Jelentős hiány fakad Kerpen szerint még abból, hogy három évvel ezelőtt a parlament úgy döntött, bevezeti az úgynevezett teljesítményalapú finanszírozást az addigi gyereklétszám alapú helyére. A PDSZ-vezető szerint a teljesítményelvű rendszer rögzíti például az átlagos osztálylétszám utáni forráselosztást, melynek létszámnövelő hatása miatt ma már 30-40 fős osztályok sem ritkák egyes településeken.

A másik tételt a PDSZ-elnök egyszerűen „általános elemnek” nevezi, amely az egy tanulóra vonatkozó éves normatíva hét és fél százalékos csökkenését takarja.

Harmadikként az ingyenes, illetve államilag támogatott gyermekétkeztetés normatívájának visszanyesését említi, amely mintegy 17 milliárd forintos spórolást jelentene a költségvetésben. A szakszervezeti vezető úgy véli, tévesen jelent meg a sajtóban, hogy a kormány a szocialisták ellenállása miatt visszacsorgatja az említett összeget a gyermekétkeztetési alapba.

Szerinte annak, hogy kivonnak forrásokat az ingyenes és támogatott közoktatás finanszírozásából, nem az a következménye, hogy kevesebb gyermek fog fizetésmentességet kapni, hanem, hogy az önkormányzatoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Szerinte a szocialisták valójában az önkormányzatok egyéb bevételei között találták meg a 17 milliárd fedezetét, például az önhibájukon kívül csődbe került önkormányzatok keretéből vonnának el kétmilliárd forintot.

Szóba hozza még a pedagógiai szakszolgálatoknak, az alapfokú művészeti oktatásnak, illetve a pedagógusok szakkönyvvásárlására nyújtott állami támogatás csökkentését. Ez utóbbit különösen nehezményezi, mondván, a 14 ezer forintról 4 ezer forintra zsugorított összegből havonta még egy folyóiratot sem vehetnek majd a pedagógusok, miközben az állam mindössze 200 milliót spórol.

A szaktárca kivár

Kerpen Gábor azt mondja, ha a kormány vissza is adná a gyermekétkeztetés kasszájából hiányzó 17 milliárdot, akkor is mintegy 47 milliárd forint veszteséggel nézne szembe a magyar oktatás a következő évben – a jelen állás szerint. A félreértések elkerülése érdekében azonban tisztázandó: ez az összeg része a Bajnai Gordon miniszterelnök által kőbe vésett 120 milliárd forintos önkormányzati megszorító csomagnak, nem plusz lefaragásként jelenik meg tehát a költségvetésben. (A közoktatást 90 százalékban az önkormányzatok tartják fenn Magyarországon.)

A Kerpen Gábor által elmondottakról természetesen szerettük volna megkérdezni az Oktatási és Kulturális Minisztériumot (OKM) is, ám a szaktárca mindössze annyit reagált megkeresésünkre, hogy "a jövő évi költségvetés tervezése folyamatban van, az Oktatási és Kulturális Minisztérium a lehetséges módosításokra tekintettel a költségvetési kérdésekben csak a tervezet végleges elkészülte után tud pontos információkat nyújtani."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását