2024. április 29. - Péter

Sárba tiporják a pedagógusok jogait?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint Magyarországon jelenleg a pedagógusok jogairól szóló ajánlás egyetlen ponton sem teljesül - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke vasárnap a közelgő Pedagógusok Világnapja alkalmából az MTI-vel.
2009. október 4. vasárnap 21:12 - HírExtra
A Pedagógusok Világnapját október 5-én tartják, az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1966-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 146 paragrafusból álló ajánlást, amely megfogalmazza a kormányok számára követendő elveket. A dokumentum tartalmazza többek között a tanárok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok jövedelme nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől.

Az érdekvédő közölte: Magyarországon jelenleg az ajánlás egyetlen pontja sem teljesül. Az oktatási tárca adatai szerint az idei tanévkezdésre hozzávetőleg 6000 pedagógust küldtek el állásából, a közoktatás dolgozóinak éves illetménye fokozatosan csökken, mert egyrészt elvontak egyhavi illetményt és azt csekély mértékben kompenzálják csak, másrészt a béren kívüli juttatások mértéke is fokozatosan csökken, a fenntartók bevételeivel együtt - sorolta.

Hozzátette: a jövő évben a tervezhető normatív támogatást meg akarja vonni a kormány a pedagógusok továbbképzésétől, és ily módon lehetetlen helyzetbe hozza azokat, akik megkezdett továbbképzésben vesznek részt január 1-től.

A PDSZ a közeljövőben Országos Szülői Értekezletet szervez a jövő évi büdzsé közoktatást érintő tételei elleni tiltakozásul, részt vesz a közoktatás megerősítését célzó közös nyilatkozat elkészítésében. A következő napokban emellett nyílt fórumokat tartanak országszerte a 2010-es költségvetés hatásainak tudatosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását