2024. április 18. - Andrea, Ilma

A cigánymenet szervezője a roma vezetőket bírálja

Keményen bírálja a roma vezetőket Kállai László, a cigánymenet főszervezője, véleménye szerint az országos roma vezetőknek már mind le kellett volna mondaniuk, miattuk fajult idáig a helyzet - állítja Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, a cigányok hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozó gyalogosmenet főszervezője a Népszabadság szombati számában.
2009. október 10. szombat 09:36 - HírExtra
Kállai László csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy többen távol maradtak a menettől, úgy fogalmazott, "Farkas Flórián vagy Kolompár Orbán engedélye nélkül nem mertek találkozni velünk". A jászsági roma szervezet vezetője elmondta, korábban felhívta a kisebbségi önkormányzatok elnökeit, akik mozgósították volna a romákat, de csak akkor, ha pénzt kapnak érte. Amikor rájöttek, hogy ezért nem jár fizetség, visszaléptek - mondta, hozzátéve, a Jászságban így volt, kár lenne tagadni.

Úgy véli, a gyalogos demonstráció mindenképpen jelzés a társadalomnak. Az út során volt idejük beszélgetni egymással, és kitértek arra is, hogyan kellett volna viselkedniük az országos roma vezetőknek a cigányok elleni gyilkosságok után. Ezzel kapcsolatban Kállai László azt az álláspontját fogalmazta meg, hogy egytől egyig le kellett volna mondaniuk. "Majdnem húsz éve csak a saját szalonnájukat sütögetik, miattuk fajult idáig a helyzet" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy komolyan gondolja-e, hogy az országos roma vezetőké a legnagyobb felelősség, Kállai László kérdéssel válaszolt: "ki mástól várhatnánk, hogy tegyen valamit a cigányságért, ha nem a roma vezetőktől?" Úgy véli, lenne rá módjuk, többen is bent ülnek a parlamentben. "És nem csak akkor kell a cigányok közé menni, amikor az áldozatok temetése van, vagy jön a választási kampány" - tette hozzá.

A Sólyom László államfőnek átadandó petícióval kapcsolatosan azt mondta: szeretnék, ha a köztársasági elnök közbenjárna a pártoknál, hogy legyenek betartva a hatályos törvények. "A helyi kiskirályok most mindent megtehetnek, pedig a törvények tiltják a diszkriminációt, tiltják az iskolai szegregációt" - fogalmazott a roma vezető. Nem a törvényekkel van gond, hanem az alkalmazásukkal, azzal, hogy nem alkalmazzák őket - vélte, hozzátéve, ebben kérik a segítséget, és remélik, személyesen Sólyom Lászlónak adhatják át a petíciójukat.
Arra a kérdésre, áll-e még a terv, hogy egészen Brüsszelig elmennek, Kállai László azt mondta, egyelőre várnak, próbálják idehaza elintézni az ügyeiket. "Senki ne mondja rólunk, hogy egyből külföldre rohangálunk panaszkodni" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását