2024. május 19. - Ivó, Milán

Barbie Blue a Magyar Rádióban

Vajda Gergely Barbie Blue című egyfelvonásos operáját mutatják be szombat este nyilvános stúdiókoncerten a Magyar Rádióban (MR). A Hősnőkről - egy kicsit másképp című esten Scsedrin Carmen szvitje és a Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című operájából készült szvit is elhangzik, az MR Szimfonikusokat a szerző vezényli.
2009. október 9. péntek 19:21 - HírExtra
Vajda Gergely Barbie Blue-jának előadása ősbemutató, a darabot, amelynek szólistája Érsek Dóra és Rezsnyák Róbert, rögzítik is. A zeneszerző-karmester elmondta az MTI-nek: két dolog inspirálta az opera megkomponálására. Az egyik az volt, hogy karmesteri gyakorlatában ő is számtalanszor találkozott a gyakori kérdéssel: mit játsszanak Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájával egy estén? Arra gondolt, ahogy az antik görög színházban együtt mutatták meg egy történet tragikus és komikus voltát, a véres Kékszakállú-legendát komikus, fordított nézőpontból is meg lehet fogalmazni. A mű eredetileg a 2006-os Bartók-évre készült, de csak mostanra érett előadássá.

Az ötlet másik forrása Anatole France Kékszakáll felesége című elbeszélése volt, amelyben a francia író valójában baleknek ábrázolja a hősét, egyebek között azt írja: "Kékszakáll jó volt és szerencsétlen, és emlékét méltatlan rágalmak gyalázták meg."
Ebből kiindulva írta meg Almási-Tóth András a szövegkönyvet. Abból indultak ki, hogy ugyanannak a nőnek legyen hét karaktere. "A hősnőt Barbie-nak hívják, a +keresztapja+ Garaczi László költő volt, ami rímel a Bleu-re, a férfi pedig Bernard" - árulta el zeneszerző.
Náluk a dramaturgia is épp fordított, míg a Bartók-mű a sötétségből halad fényhez, a Kékszakállú várának ötödik ajtajához és ismét a sötétségben zárul, a Barbie Blue-nak épp a közepe szomorú kissé és tragikomikusan fejeződik be.

A zenében felbukkannak egészen rövid Bartók idézetek: "ezeket nem biztos, hogy hallja az ember, ha nem látja" - jegyezte meg Vajda Gergely. Bizonyos groteszk szövegeknél pedig a rajzfilmek ihlette hangvétellel szólal meg a zene.

A komponáláskor elképzelt bizonyos hangkaraktereket, úgy képzelte, hogy olyan orgánumokra komponáljon, amelyekkel A kékszakállú herceg vára is elénekelhető. Bernard inkább bariton énekest igényel, a Barbie mezzót.

"Úgy tapasztaltam a próbák során, hogy Érsek Dórának és Rezsnyák Róbertnek nagy +jól áll+ a darab"- fűzte hozzá a zeneszerző. A férfi ebben a műben kevésbé aktív, mint az "igazi" Kékszakállú", a női szerep súlyosabb, a címhez illően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását