2024. május 7. - Gizella

Vár a kékszakállú herceg - dupla premier jövő vasárnap

A Magyar Állami Operaházban október 11-én egy estén kétszer adják elő Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát.
2009. október 1. csütörtök 20:37 - HírExtra
Az operaházban Juditot Vizin Viktória, a Kékszakállút Szabó Bálint énekli. A dupla előadás ötlete Fischer Ádám karmesteré, rendező és díszlettervező a Budapesti Wagner-napokról ismert Hartmut Schörghofer.

"Harminc éve foglalkoztat ez az előadási lehetőség" - mondta el a csütörtöki sajtóbeszélgetésen Fischer Ádám. 1979-ben Hamburgban a neves rendezővel, Herbert Wernickével beszélgettek Bartók operájának sokrétűségéről és arról, hogy egyszer meg kellene mutatni a darabot többféle aspektusból. Wernicke később Amszterdamban és Frankfurtban részben megvalósította az elképzelést - férfi és női szemszögből - , de Fischer Ádám szerint a mű sokkal rétegzettebb, semhogy így leegyszerűsíthető volna.

A budapesti előadás arra világít rá, hogy a párkapcsolatok nem ítélhetők meg egyetlen igazság alapján. A zenében sokkal többféle értelmezési lehetőség rejlik, a próbafolyamat még tart, még mindig naponta változnak a hangsúlyok. A szöveg lehet részrehajló, de Bartók zenéjében Juditnak és a Kékszakállúnak egyaránt igaza van - tette hozzá Fischer Ádám.

Az biztos, - jegyezte meg a karmester - hogy a produkció semmiképp nem lesz konvencionális. Ugyanakkor a zenei interpretáció követi majd a bartóki előírásokat.
Hartmut Schörghofer úgy fogalmazott: a céljuk nem az, hogy ugyanazt a történetet férfi és női nézőpontból meséljék el, hanem a hasonlóságok és különbözőségek játékát jelenítsék meg.

Vizin Viktória úgy vélte, lényegében magát adhatja, hiszen mindenki átélte, ahogy kiválasztották egy szerelmi kapcsolatra, aztán kivirágzott az érzelem és minden egyebet feladó társakká lettek, majd jött a félelem, hogy a párja életében létezhettek mások is. Harminc perc szünet után meg kell fordítani a történetet: újra kell kezdeni az előadást, s ez rendkívüli feladat - mutatott rá az operaénekes.

Szabó Bálint , aki már hat esztendeje dolgozik a Frankfurti Operában, a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a német rendezői színház "rossz hírét" elutasítja, szerinte korszerű, a néző érzelmi életére és gondolkodására ható produkciókra van szükség.

Vizin Viktória a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi konzervatóriumában kezdte tanulmányait. 1996-ban Kolozsváron Rosinaként debütált, később az énekművészet legmagasabb fokozatát, a vokális zenetudomány doktora címet kapta meg. Számos énekverseny díjazottja, fellépett a legjelentősebb operaszínpadokon, mint például a bécsi Staatsoperben, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Carnegie Hallban. 2009-ben énekelt Los Angelesben, valamint a New York-i Metropolitanben és Tajvanon a Carmen címszerepét, illetve Verdi Rigolettójában Maddalenát.

Szabó Bálint 1998-ban megnyerte a Budapesti Nemzetközi Énekversenyt a Bohémélet Colline-szerepében. A kolozsvári basszista karrierje ezek után elsősorban Németországban teljesedett ki. A kékszakállú herceg szerepét először Santiagóban énekelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását