2024. április 26. - Ervin

Opera, New York... magyar művészet!

"Opera kötetlenül" címmel rendezték meg az Extremely Hungary idei amerikai magyar kulturális évad zászlóshajó eseményét szombat este a New York-i Brooklyn Múzemban, ahol a közönség egy ismeretlen magyar operaszerző műveiből is hallhatott dallamokat.
2009. október 4. vasárnap 16:35 - HírExtra
Ezen a szombaton is több ezer látogató volt kíváncsi a Brooklyn központjában álló hatalmas múzeum nyílt napjának programjaira. Az intézmény minden hónap első szombatján este ingyenesen látogatható; az érdeklődők a híres történeti és művészeti gyűjtemények mellett ezúttal a magyar zenével és kultúrával ismerkedhettek meg, elsősorban az opera műfaján keresztül.

"Az volt a célunk, hogy a műfajt emberközelivé, elérhetővé és élvezhetővé tegyük azok számára, akik egyébként nem hallgatnának operát és talán soha is nem jártak operaelőadáson (...) s ezen keresztül igyekeztünk Magyarországot elhozni Amerikába" - mondta el az MTI-nek Corinne Erni kurátor.

A délután 5-től éjjel 11-ig tartó eseményre érkezők először a Dallam-Dougou együttes koncertjén vehettek részt; a héttagú folklór zenekar, amelynek vezetője a magyar származású Raul Rothblatt, a magyar cigány zenét ötvözi nyugat-afrikai dallamokkal.
A múzeumban egész este operaénekesek sétáltak körbe és adtak elő népszerű áriákat.

Az érdeklődők megtekinthettek egy részletet Arthur Miller Pillantás a hídról című darabjának opera adaptációjából. Levetítettek egy operafilmet, Matthew Barney amerikai képzőművész-rendező híres Cremaster sorozatának 5. részét; az Ursula Andress főszereplésével készült tragikus szerelmi történetet Budapesten, részben az Operaházban forgatták. Az érdeklődők részt vehettek egy kreatív műhely munkájában is, ahol megtanulhatták, hogyan kell művészi bajszokat készíteni.

Interaktív operaszerző programot is rendeztek, részben a Kitchen Budapest magyar médialabor közreműködésével; a vállalkozó szellemű gyerekek és felnőttek négy érintőképernyős mobiltelefont nyomogatva saját operát, s hozzá animációs hátteret kreálhattak.

"Szabadjára kívántuk engedni az operát, lehetővé téve, hogy a többnyire drága operaházakban játszott darabokkal, a zenével, a képekkel és a kosztümökkel a közönség kísérletezhessen, saját maga számára felfedezve a műfajt" - mondta a kurátor.

Az Opera kötetlenül című est egyik különleges eseménye az a multimédiás prezentáció volt, amelyet Frank Oteri amerikai zenetörténész-zeneszerző tartott egy ismeretlen magyar operaszerzőről. A fotókkal, animációkkal és zongoraelőadással színesített eseményen elhangzott, hogy a Budapesten született Gabriel von Wayditch a 20. század elején fiatalon vándorolt ki Amerikába, otthona New York Bronx negyedében volt. A zeneszerző 14 teljes, magyar szövegű operát szerzett, amelyeket azonban soha nem mutattak be, Wayditch szegényen, ismeretlenül halt meg 1969-ben. Monumentális műveit csak az utóbbi években kezdték felfedezni, a kéziratokat a Columbia Egyetem vásárolta meg.

Az Extremely Hungary talán legnagyszabásúbb eseményén részt vett Arthur Phillips brooklyni író is, aki 2002-ben megjelent Prága című első regényéről beszélgetett a közönséggel; a Budapesten játszódó írás az év nagy könyvsikere volt az Egyesült Államokban. A napot lezáró diszkón Yonderboi, vagyis Fogarasi László ismert magyar DJ keverte a zenét világhírű operadallamok alapján. A könnyed, családias hangulatú múzeumi nyílt napon a megéhező közönség magyaros ételeket fogyaszthatott.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását