2024. április 27. - Zita

Gyilkoló magas vérnyomás

Évente legalább egymillió kínai idő előtti halálát okozza a magas vérnyomás, állapították meg kutatók, akik sürgetik a kormányt, hogy vezessen be megelőző és ellenőrző intézkedéseket.
2009. október 6. kedd 10:41 - HírExtra
A hipertenzió vagy magasvérnyomás-betegség megelőzhető, mert több kockázati tényezője - így a túlsúly, a mozgáshiány, a sós étkezés, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás - kontroll alatt tartható.

A The Lancet című orvosi szaklapban közölt kínai felmérésben 1991 és 2000 között 158 666 embert követtek nyomon, akik életkora negyven év fölött volt. Közülük a szív- és érrendszeri betegségekben - például szélütésben vagy szívrohamban - meghaltak többségének magas vérnyomása volt.

A követés tíz éve alatt 6670 szívérrendszeri halálozás történt, melyek 60 százaléka a hipertenzióval állt kapcsolatban.

Jiang He, az egyesült államokbeli Tulane egyetemének munkatársa, a kutatás vezetője az adatok alapján úgy véli, hogy 2005-ben 2,33 millió kínai halála volt a magas vérnyomásnak tulajdonítható. A kutatók korainak tekintették a nőknél 75 évnél, a férfiaknál 72 évnél korábban bekövetkezett halálozást.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy a magas vérnyomás egyre gyakoribb Kínában, miközben az ezzel kapcsolatos tudatosság, a probléma megfelelő kezelése és a kontroll még hiányzik.

Becslések szerint világszerte 972 millió embernek, a teljes felnőtt népesség 26,4 százalékának volt magas vérnyomása 2000-ben, amely szám 2025-re 60 százalékkal 1,56 milliárdra emelkedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását