2024. május 10. - Ármin, Pálma

A magas vérnyomás új okát fedezték fel

A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek hiányoznak bizonyos vérzsírjaik - állapították meg német kutatók egy különleges eljárással. Bizonyos termékeket fogyasztva azonban ez orvosolható, a vérnyomás pedig csökkenthető.
2009. október 5. hétfő 19:10 - HírExtra
A drezdai orvosi egyetem és a Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet kutatói tömegspektrométerrel elemezték olyan betegek vérzsírjait, akik elhízottak voltak, magas volt a vércukorszintjük, anyagcserezavarral küszködtek és/vagy magas volt a vérnyomásuk.

Az eljárással felismerhető az anyagok szerkezete és összetétele. A magas vérnyomásban szenvedők mindegyikénél kórosan alacsony volt a vérzsírok egy bizonyos csoportjának, az éter-foszfolipidek szintje. Tervszerű étkezéssel azonban a hiányt pótolni lehet.

A zsírháztartás egyensúlyát a szójababban, pórsáfrányban, tojásban és halikrában gazdag táplálkozás állíthatja helyre, amely egyúttal a vérnyomást is a normál érték felé tereli - közölték a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

Az orvosok közlése alapján az ipari országok népességének 10-50 százalékát érinti az artériás hipertónia, azaz a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. Ennek különféle kiváltó okai lehetnek, a hormonháztartás vagy a szív-érrendszer zavara éppúgy, mint a múltbeli vesebántalmak. A betegség hosszú távú következményei a koszorúerek elmeszesedésétől kezdve a szívinfarktusokon és veseelégtelenségen át egészen a szélütésig terjednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását