2024. április 30. - Katalin, Kitti

Félárbocon a nemzet zászlaja

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, majd félárbocra engedésével a fővárosi Kossuth Lajos téren kezdődött el kedd délelőtt az október 6-ai nemzeti gyásznap eseménysorozata.
2009. október 6. kedd 10:45 - HírExtra
Az eseményen részt vett az öt közjogi méltóság: Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A katonai tiszteletadás mellett zajló ünnepségre körülbelül kéttucatnyi érdeklődő volt kíváncsi. Ők a forgalom elől lezárt Kossuth tér és a Báthori utca sarkánál felállított detektoros kapukon áthaladva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elől nézhették az eseményt.

Az október 6-ai nemzeti gyásznapon országszerte megemlékezéseket tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére.

A Kossuth téri ünnepség után a Batthyány-mauzóleumnál és a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Panteonban rendeznek koszorúzási ünnepséget a közjogi méltóságok részvételével, majd a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság nevében helyezik el a kegyelet és a megemlékezés közös koszorúját a Batthyány-örökmécsesnél.

Százhatvan éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október 6-át 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását