2024. május 21. - Konstantin

Sólyom Berlinben emlékezik

Horst Köhler német államfő meghívására szerdán Berlinbe érkezett Sólyom László.
2009. szeptember 9. szerda 10:33 - HírExtra
A magyar köztársasági elnök német kollégájával közösen emlékezik meg az egykori NDK-s menekültek tízezreinek Nyugatra való kiengedését lehetővé tévő, 1989 szeptember 10-i magyarországi határnyitás 20. évfordulójáról. Köhler idén júniusban Budapesten részt vett a vasfüggöny megszüntetésének 20. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti megemlékezésen, és akkor indítványozta, hogy szeptember 10-ére ismét együtt és ezúttal Berlinben emlékezzenek. A látogatás programjában egy államfői találkozó és egy ünnepi koncert szerepel. Az előbbit a német államfő rezidenciáján, a Bellevue Palotában tartják.

Az esti koncerten a 100 tagú magyar cigányzenekar lép fel, és annak keretében Horst Köhler és Sólyom László külön is megemlékezik a 20 évvel ezelőtt történtekről. Az ebéden részt vesznek az 1989-es esztendő eseményeinek olyan főszereplői is, mint német részről Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter, magyar részről pedig Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, akinek szervezete annak idején hatalmas segítséget nyújtott a Budapesten tartózkodó keletnémet menekülteknek.

Német sajtókörökben nagy az érdeklődés a magyar államfői látogatás iránt. Ennek kíván eleget tenni Sólyom László azzal, hogy délután részt vesz az 1955-ben létrehozott, mindenekelőtt külpolitikai kutatásokkal és tanácsadással foglalkozó, pártsemleges, a politikai döntéshozókkal ugyanakkor szoros kapcsolatokat fenntartó Német Külpolitikai Társaság (DGAP) által rendezett háttérbeszélgetésen. A beszélgetés hivatalos programja a határnyitás, illetve a magyar-német kapcsolatok, továbbá a magyar-szlovák viszony, amelyet a német sajtó az elmúlt napokban megkülönböztetett figyelemmel követett.

Ezt jelzi, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung előző nap részletesen ismertette azt a levelet, amelyben a Bajnai Gordon miniszterelnök a Sme című szlovák lap hasábjain - a csütörtökre tervezett kormányfői találkozó előtt - békejobbot ajánlott a pozsonyi kormánynak, és konkrét intézkedéseket kezdeményezett a kapcsolatok javítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását