2024. május 10. - Ármin, Pálma

Grúzia lőtt először

Grúzia adta le az első lövést a tavaly nyári dél-oszétiai háborúban - áll a grúz-orosz háborúról szóló, régóta várt európai uniós vizsgálati jelentésben.
2009. szeptember 30. szerda 10:03 - HírExtra
A jogszerűen Dél-Oszétiában állomásozó orosz csapatok elleni grúz támadással kezdődött a tavaly augusztusi fegyveres konfliktus - állapítja meg a dokumentum, amelyet a Heidi Tagliavini svájci diplomata vezette tényfeltáró testület állított össze. A testület tagjai több alkalommal jártak Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyaltak. Beszéltek az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon illetékeseivel is.

A jelentésben a Süddeutsche Zeitung ismertetése szerint leírják, hogy a grúz akció előtt heteken át napirenden voltak az orosz provokációk a két szakadár grúziai területen, Abháziában és Dél-Oszétiában, és ezeknek a provokációknak nemzetközi nyomásgyakorlással sem lehetett volna elejét venni.

A Der Spiegel című német magazin is azt írta nemrégiben EU-diplomatákra hivatkozva, hogy a tényfeltáró testület Grúziát okolja majd a harcok kirobbanásáért, ugyanakkor felrója Moszkvának, hogy jelentős katonai erő felvonultatásával nagyban hozzájárult a konfliktus kiszélesedéséhez.

A déloszét háborúról szóló jelentést szerdán terjesztik be Brüsszelben az EU miniszteri tanácsa elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását