2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dickens darab a színen

Viktoriánus Dickens-történetet állít színpadra a Hevesi Sándor Színház: Lionel Bart Oliver című musicaljét pénteken mutatják be Zalaegerszegen.
2009. szeptember 30. szerda 18:30 - HírExtra
Az Oliver egy szép történet, egy krimi, amelyet azért is izgalmas megrendezni, mert aktualizálás nélkül is felelet ad a mai kor kérdéseire - mondta Krámer György, a darab rendezője az MTI-nek. Hozzátette: a Charles Dickens Twist Olivérjéből készült darabot nem "korszerűsítették", helyette olyan komponált gesztusokkal, mozgással kísért intenzív játékstílust, előadásmódot alakítottak ki, amitől korszerűvé válik a 19. századi történet.

Az árvaházi kisfiúról szóló Dickens-regény annak idején először folytatásokban jelent meg egy irodalmi magazinban, majd 1838-ban könyv alakban is kiadták. A történetből több film is készült, Lionel Bart szövegíró-zeneszerző musical-változatát 1960-ban mutatták be Londonban, a West Enden.

A darab a 19. században, London közvilágítás és csatornázás nélküli nyomornegyedében játszódik. Oliver, aki éppen 11 éves, egy temetkezési vállalkozónál dolgozik. A "sírásra hajló arckifejezésű" kisfiú mindent eltűr, és csak akkor lázad fel, amikor édesanyjáról rosszat mondanak. Megszökik, az utcalányok és zsebtolvajok világába menekül, ahol egyik kalandból a másikba keveredik.

A zalaegerszegi előadáson csaknem harminc gyermekszereplő lép majd színpadra. A színház felhívására összesen 100-120 hét és tizenhét év közötti gyermek jelentkezett, közülük választották ki a zenés, táncos darab szereplőit.

A különböző településeken élő gyerekek a próbaidőszak alatt közösségé kovácsolódtak - mutatott rá Krámer György, megjegyezve: valamennyi gyermekszereplő tehetséges, a főszereplőt alkata, megjelenése alapján választották ki.

A londoni utcák hangulatát idéző díszlet és a korabeli jelmezek Laczó Henriett tervei lapján készültek. A főbb felnőtt szerepekben Szegezdi Róbertet, Mészáros Andrást és Tánczos Adrient láthatja közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását