2024. április 29. - Péter

Tiltakoznak Polanski letartóztatása miatt

A Zürichben a hét végén őrizetbe vett Roman Polanski ügyvédje szerint "tűrhetetlen", ami az Oscar-díjas rendezővel történt, és felveszik a harcot a kiadatása ellen.
2009. szeptember 28. hétfő 11:31 - HírExtra
A lengyel származású Polanski, akire liliomtiprás miatt súlyos börtönbüntetés várt volna, 1978-ban szökött az Egyesült Államokból Franciaországba, ahol letelepedett. Több mint harminc éve nem tette be a lábát amerikai területre, mert azonnal letartóztatták volna. Azokat az országokat is elkerülte, amelyeknek kiadatási egyezményük van az USA-val.

"Feleségét és gyermekeit nagyon megrázta a letartóztatás híre. Kérvényezni fogjuk a szabadon bocsátását. Aztán a kiadatása ellen vesszük fel a harcot" - mondta Hervé Termine, a rendező ügyvédje a Le Figaro című napilapnak. Mint hozzátette: Polanski keresztbe-kasul utazgatott a világban, tudomása szerint csak "az Egyesült Államokba nem látogatott el". Svájcban is volt egy faháza, s nem volt titok, hogy rendszeresen időzött ott.

"Tűrhetetlennek tartom emberileg, hogy több mint 30 évvel a történtek után egy 76 éves ember, aki nyilván semmiféle veszélyt nem jelent a társadalomra, s akinek művészi és emberi reputációja egyértelműen megalapozott, hogyan kerülhet akár egy napra is börtönbe" - jelentette ki az ügyvéd.

A rendezőt szombat este fogták el, amikor Zürichbe érkezett, hogy vasárnap átvegye filmes életműdíját a zürichi filmfesztiválon. Svájcnak van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

A filmfesztivál moziján "Szabaságot Polanskinak" és "Ne adják ki" feliratú plakátok jelentek meg a rendezővel való szolidaritás jegyében. Bár a díj átadását elhalasztották, a műveiből összeállított retrospektív vetítéssorozatot megtartják - közölték a szervezők.

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter és francia kollégája, Bernard Kouchner francia külügyminiszter megállapodtak, hogy közös felhívást intéznek a svájci és az amerikai hatóságokhoz Polanski szabadon bocsátása ügyében, s azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek számára Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

A svájci igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: 2005 óta volt érvényben Polanski ellen a nemzetközi elfogatóparancs, s eddig azért nem foganatosították, mert sohasem tudták, hogy a rendező mikor tartózkodik az országban.

Sandi Gibbons, a Los Angeles megyei kerületi ügyész irodájának szóvivője megerősítette, hogy a múlt héten kezdeményezték Polanski letartóztatását Svájcban. "Nem volt titok, hogy Zürichbe megy. Az interneten jelentették be" - közölte Gibbons.

A francia kulturális élet is felbolydult az eljáráson. "Elfogadhatatlannak tűnik, hogy egy nemzetközi kulturális eseményt, amely az egyik legnagyobb kortárs rendező előtt tiszteleg, arra használjanak fel, hogy a rendőrség elfogja őt" - fogalmaztak a filmrendezők és színészek petíciójukban.

A francia kulturális miniszter bejelentett, hogy Nicolas Sarkozy elnök figyelemmel kíséri az ügyet, és szintén azon van, hogy Polanski mihamarabb kiszabaduljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását