2024. április 29. - Péter

Nem biztonságos a kórházi helikopter leszálló?

Hatósági engedéllyel rendelkezik a Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti épületénél lévő ideiglenes helikopter-leszálló, azt azonban nem hajlandó használni a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. arra hivatkozva, hogy a biztonságos üzemeléssel kapcsolatban aggályaik vannak.
2009. szeptember 28. hétfő 23:38 - HírExtra
Egy beruházás miatt szüntették meg az éveken át használatban lévő, a kórház közvetlen közelében, bár a gázművek területén lévő leszállópályát – mondta Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója hétfőn az MTI-nek.

A gázművek területén azonban építési munkák kezdődnek, és a beruházó – hogy a kórház addig se maradjon helikopter-leszállóhely nélkül – vállalta, hogy ideiglenesen megépít egy másikat. Ezt az egyik kórházi épületrész tetejére tervezték, és a légügyi hatóság engedélyezte.

A főigazgató nem érti, hogy a korábban használt – bár engedély nélküli – leszállóhely jó volt, a mostani, hatóságilag engedélyezettet pedig nem használja a légi mentő.
Hozzátette: örülne, ha használni lehetne a leszállópályát, hiszen most a Fiumei úti kórházhoz legközelebb eső Merényi Kórháznál száll le a helikopter, és onnan szállítják át a beteget mentőautóval a volt baleseti intézetbe.

Túri Péter, a kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, a leszállóhely kialakítása kapcsán a céget nem keresték meg, és számos aggály merült fel annak biztonságos használatával kapcsolatban.

Hozzátette: észrevételeiket megfogalmazták a kórháznak, az önkormányzatnak és a légügyi hatóságnak is, és addig amíg nem tisztázódnak a biztonságos üzemelés feltételei, a főpilóta szakmai álláspontját figyelembe véve nem szállnak le ott a helikopterek.

Túri Péter szerint azért lett volna illendő előzetesen kikérni a cég véleményét a leszállópályáról, hiszen ők biztosítják egyedüliként Magyarországon a légi mentést.
A kórház főigazgatója nem vitatja, hogy a cégnek igaza lehet, de sajnálja, hogy nem lehet használni a helikopter-leszállót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását