2024. április 25. - Márk

Kedden egyeztetnek tovább a kórházakkal

Jövő kedden egyeztet újra a kormány a kórházszövetséggel a finanszírozási szerződésről.
2009. szeptember 24. csütörtök 17:15 - HírExtra
Székely Tamás emlékeztetett: a kórházak 25 milliárd forintos követelést fogalmaztak meg, a kormány 4,5 milliárd forintos többletforrást javasolt a tárgyalásokon.
Mint mondta, két egyeztetés történt eddig. Az elsőn a kórházak aláírták, hogy javaslatot tesznek, milyen struktúrája legyen az egészségügyi ellátórendszernek 2010-ben. A kórházaktól azt is kérte, határozzák meg, milyen ellátásokat tudnak majd elvégezni.

Az egészségügyi tárca jövő évi költségvetési finanszírozása kapcsán a miniszter azt mondta: az egészségügyi ellátásokban nem lesz csökkenés. Az Egészségbiztosítási Alap kiadási főösszege 2009-ben 1.387 milliárd forint, jövőre 1.407 milliárd forint lesz.

A pénzbeli ellátásokra jövőre 384 milliárd forint jut, ez hozzávetőleg 10 milliárd forinttal kevesebb, mint az ez évi előirányzat. A különbség az új táppénzszabályok átvezetéséből adódik - ismertette a részleteket Székely Tamás.

A természetbeni ellátásokat - folytatta a tárcavezető - 1.123,5 milliárd forinttal tervezték 2010-re, ez az idei évi 1.096 milliárd forintos várható teljesítmény miatt 27 milliárd forinttal lesz több. Ezen belül a gyógyító-megelőző ellátásokra jövőre 719 milliárd forintot fordítanak, azaz nominálértékben az ez évi várható 714, 5 milliárd forinthoz képest 5 milliárd forinttal többet - közölte Székely Tamás.

Hangsúlyozta: az 5 milliárd forintos növekmény a háziorvosi ellátásra fordítandó plusz 2 milliárd forintból és abból a 3 milliárd forintból áll, amelyet az új típusú influenza elleni védekezésre való felkészülésre fordítanak.

Az 5 milliárd forintos plusz forrás azért jelent reálérték tartást, mert csökken a járulék, megszűnik a tételes eho, ezek mellett pedig az áfa-emelés is érinti a dologi kiadások egy részét - magyarázta az egészségügyi miniszter.

Az E-alap bevételi oldaláról szólva Székely Tamás leszögezte: idén 150 milliárd forinttal lesz kevesebb a bevétel a tervezetthez képest, mert a gazdasági válság miatt 80 milliárd forinttal maradnak el a bevételek a vártnál. Ugyanakkor 70 milliárd forint esett ki az év közbeni járulékcsökkenés miatt.

A miniszter kiemelte: jövőre, hogy ne ilyen nagy hiánnyal induljon az alap, a központi költségvetés az ez évi 320 milliárd forint helyett 600 milliárd forintot utal át az E-alapnak.

A járulékcsökkentésből származó bevételcsökkenés a kiadási oldalt nem érinti, és az ez év márciusában elvont 30 milliárd forintos megszorításon kívül idén nem lesz további pénzkivonás e területről - hangsúlyozta Székely Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását