2024. április 20. - Tivadar

Csődtől retteg a kórház

Mintegy 80 millió forinttal kapott kevesebb finanszírozást júliusban és augusztusban a salgótarjáni Szent Lázár Kórház, ezt a kiesést már nem tudják ellensúlyozni a takarékossági intézkedések.
2009. szeptember 24. csütörtök 17:44 - HírExtra
Sisák Imre (Fidesz-MDF), a szociális bizottság elnöke úgy fogalmazott: a kórház helyzete óriási gondot jelent majd a fenntartónak a következő időszakban.

Kitért arra, hogy az úgynevezett lebegtetett finanszírozás miatt júliusban 23 millió 400 ezer, míg augusztusban 59 millió 700 ezer forinttól esett el a kórház, "vagyis a teljesítményvolumen-korlát (tvk) várt eltörlése sokkal rosszabb helyzetet eredményezett".

Hozzátette, hogy az 5 százalékos áfaemelés emellett még havi 4 millió 250 ezer forintos pluszkiadást jelent az intézménynek, és ennek az összegnek sincs ellentételezése.

A kórház helyzetéről szóló napirendet Bercsényi Lajos főigazgató betegsége miatt távollétében tárgyalták meg. A kórházvezető előterjesztésében kitér arra, hogy a pénzügyi-gazdasági stabilizáció megteremtésén dolgozó intézményben januártól júliusig még meghaladta a bevétel a tavalyit.

Az áprilisban bevezetett új finanszírozási rend alapján júliusban kaptak először elszámolást és pénzt.

A kórház ugyanakkor folytatja a takarékossági intézkedéseket.

Mint az előterjesztésből kitűnik: 17 ápoló, segédápoló és adminisztrátor munkaviszonyát szüntették meg áprilistól, majd júliustól további öt dolgozóét, ez havi kétmillió forintos kiadáscsökkenést jelent. Az "E" jelű épületben újabb területeket adtak bérbe, és megszüntettek olyan laborvizsgálatokat, amelyek nem tartoznak ellátási kötelezettségük körébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását