2024. április 28. - Valéria

Rendkívüli közgyűlést akar a Fidesz

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi még szeptemberre a Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség, mert továbbra is szeretné elérni, hogy a szombathelyi önkormányzat feloszlathassa önmagát - jelentette be csütörtökön Marton Zsolt, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 24. csütörtök 13:16 - HírExtra
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a hónap utolsó csütörtökjén tartotta volna soron következő ülését a testület, de a tanácskozást Ipkovich György, a város szocialista polgármestere október 2-ára halasztotta.

Az önkormányzati törvény szerint október elsejét követően - mivel egy éven belül önkormányzati választások lesznek - már nem oszlathatja fel önmagát a megyei jogú város képviselőtestülete.

Ipkovich György polgármester megfutamodásával a szombathelyi választók kezéből vette ki a szabad választás lehetőségét - hangoztatta Marton Zsolt.

Úgy fogalmazott: kezdeményezésükkel egy újabb lehetőséget kívánnak adni a polgármesternek arra, hogy átgondolja döntését és még szeptemberben összehívja a rendkívüli közgyűlést.

Ennek technikai akadályai nincsenek, hiszen változatlan napirenddel terjesztettük elő kérésünket, az önkormányzat önfeloszlatása mellett dönthetünk azokról a pályázati lehetőségekről is, amelyek határidőhöz kötöttek és amelyeket egy októberi közgyűlés megtartásával elveszítenénk - mondta.

A városháza üléstermében Marton Zsolttal együtt fölsorakozott az a közgyűlési többséget jelentő 15 képviselő, aki aláírásával is kérte a rendkívüli közgyűlés összehívását és kész megszavazni az önkormányzat önfeloszlatását is.

A polgármesternek három napon belül kell döntenie arról, hogy összehívja-e a rendkívüli ülést, amelyet 15 napon belül lehetne megtartani.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most határozták el magukat a lépésre, Marton Zsolt kifejtette: már tavaly szeptemberben, az új többség megalakulásakor jelezték, hogy készek együttműködni a kisebbségbe került szocialista-szabaddemokrata városvezetéssel mindaddig, amíg ez a város érdekeit szolgálja.

Az utóbbi napokban azonban kiderült, hogy az állami normatív támogatást 700-800 millió forinttal kívánja csökkenteni "a költségvetésnek hívott Bajnai-csomag", amit az MSZP országgyűlési képviselőjeként, egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeként és megyei listavezetőjeként Ipkovich György kész megszavazni.

Ezzel a polgármester Szombathely érdekeinek képviselete helyett pártjának érdekeit képviseli és saját politikai ambícióit helyezi előtérbe, ezért érdemtelenné vált a város vezetésére. Szombathely érdekeit most egy előre hozott önkormányzati választás szolgálja - hangoztatta Marton Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását