2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Fidesz lát megoldást az egészségügyre

Egyszerre mindjárt három javaslattal is előállt a Fidesz az egészségügyben uralkodó pénzhiány enyhítésére. A párt elképzeléseiről Mikola István egykori egészségügyi miniszter beszélt, a kormányoldal pedig - legalábbis egyelőre - lakatot tett a szájára.
2009. szeptember 24. csütörtök 12:09 - Nagy András
A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján elöljáróban azt mondta, „az ágazatnak szüksége van többletforrásra, a kórházi vezetők által kért 25,5 milliárd csak a minimum”.

Három az igazság az egészségügyben is

Mikola azonban az általa említett minimál összeg pontos lelőhelyének megjelölésével sem maradt adós. A Fidesz álláspontját ismertetve kijelentette, hogy a számítástechnikai eszközökre szánt 41 milliárd forintot egy az egyben át lehetne nyújtani az egészségügynek, de el lehetne gondolkodni az Egészségbiztosítási Felügyelet megszűntetésén is, vagy azon, hogy a 3,8 százalékos „kőbe vésett” költségvetési hiánycél rovására több pénzt lehetne utalni a kórházaknak.

A Fidesz szerint ez utóbbihoz (mármint az aktuális hiánycélhoz) a környező országok egyike sem ragaszkodik olyan mereven, mint Magyarország, és jól is teszik, mivel így elkerülik, hogy később nagyobb baj legyen a rendszer fenntarthatóságával.

Mikola ez előbbiek ellenére kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz adott esetben vállalná-e a hiánycéltól való eltérést annak érdekében, hogy az egészségügy többletforráshoz jusson. Azt mondta ugyanis, hogy erre most nem tud válaszolni, hiszen nem látnak tisztán a költségvetésben, csak azt tudják, hogy nagyon sok pénz hiányzik.

Hallgatás

Akik pedig pozíciójuknál fogva elméletileg tisztán látnak a büdzsében, egyelőre nem kívántak érdemben reagálni a Fidesz megoldási javaslataira.

Az MSZP sajtóosztályán érdeklődésünkre azt felelték, a párt nem kívánja kommentálni Mikola István szavait. Próbálkoztunk az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) kommunikációján is, ott azt közölték, a szaktárca még nem döntötte el, reagál-e a Fidesz javaslataira.

A Mikola által bezárásra ítélt Egészségbiztosítási Felügyeletnél pedig, ahol azt tudakoltuk, mennyi pénzből gazdálkodnak évről évre (vagyis, hogy mennyi pénz üthetné az ágazat markát az intézmény kiválásával) annyit mondtak: szakmapolitikai kérdésekkel forduljunk a szaktárcához. Vita – legalábbis egyelőre – lezárva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását