2024. április 26. - Ervin

Rudolf Péter üveggolyói: "Közelebb áll hozzám a 2. rész"

Rudolf Péterről a magyar lakosság nagy részének először az Üvegtigris részei és a Beugró nevezetű előadás jut eszébe. Ezt ő is belátja. Ő nem elemzi a sikerek titkát, megpróbál egyszerűen örülni a ténynek, hogy ennyire szeretik az alkotásokat.
2009. szeptember 17. csütörtök 08:09 - Kanizsai Ádám
Már rengeteg helyen jelentek meg hírek az Üvegtigris 3-mal kapcsolatban. Eredetileg nyáron lett volna a forgatás. Most hogy áll az ügy?

Igen, már elmondtam egy pár helyen. Nem készültünk el a forgatókönyvvel, ez az egyik ok. A másik, hogy amivel meg elkészültünk, abból is látszik, hogy sokkal kacifántosabb, több szálon futó történet ez annál, hogy most megpróbáljuk belehergelni magunkat egy olyan ámokfutásba, kompromisszumok sokaságába, ami aztán már látszódna a vásznon is. Ettől megijedtünk és inkább azt mondtuk, hogy inkább gondosan előkészítve majd jövő nyáron fogjuk megcsinálni a filmet.

A legtöbb vélemény az első résszel összehasonlítva gyengébbnek láttatja a másodikat. Akkor mégis honnan jött az ötlet, hogy kellene folytatás?

Milyen vélemények? Ez a te véleményed, olvastál egy Szonda Ipsosos kutatást előtte, vagy megkérdeztél tízezer embert?

Azért különböző fórumokon gyakran lehetett erről olvasni, több néző is ezen a véleményen van...

Aha. Nézd, nehéz eldönteni, mindenesetre bukjak meg mindig 310 ezer nézővel.

Igen, a nézőszám nagyon magas volt. Mégis mit gondolsz, szerinted melyik sikerült jobban?

Én jobban szeretem a másodikat, mint az elsőt. Az ténykérdés, hogy a kalácsból elég sok mazsola hiányzott. Huszonhét napig forgattunk, amiből huszonnégy napon át esett az eső. Tehát nagyon sok olyan apróság, ami a fejemben megvolt, azt nem tudtam felvenni és nagyon sokat nem tudtam úgy felvenni ahogy akartam volna. Ezzel együtt a második rész - nem is azt mondom, hogy szeretem, nem szeretem, mind a kettő nagyon fontos része lett az életemnek - közelebb áll hozzám, fogalmazzunk ilyen egyszerűen. Azt mondom, hogy más rétegnek tetszett az egyik és más rétegnak a másik érdekes módon, úgyhogy én semmikép nem úgy könyvelném el, hogy ez egy kudarc.

Értelemszerűen nincs okom nem folytatni egy történetet, amiben nem is a történet az erő, hanem az életérzés. Következésképpen nem attól lesz jobb, vagy rosszab a harmadik rész, vagy lett rosszabb a második rész, mert egy második részt csináltunk. Egy klasszikus történet esetében nagyobb a veszély. Mert  egy lineáris történet elindul valahonnan, és eljut valahová,  elvileg annak van eleje, közepe, vége és sok esetben a második rész  kétségbeesetten próbálja továbbfűzni a már befejezettet. Esetünkben nem ez a helyzet,nem egy lineáris történet, sok támadás is ért emiatt. Ez másképp építkezett. Hogy hibája, vagy erénye, teljesen mindegy. Ez egy tény.

Életünk végéig is mutathatnánk, hogy ők hol tartanak. Nem ők változnak, hanem a világ, ebből elég sok konfliktus származhat.

Arról lehetett hallani, hogy a film helyszíne ezúttal a főváros lesz. Elárulnál részleteket ezzel kapcsolatban?

Nem akarok erről hosszasan beszélni.A film egy bizonyos százaléka a tigrisnél, egy másik százaléka útközben és egy következő százaléka pedig a fővárosban lesz felvéve.

A fiatalok szájából gyakran hallani a filmekből átvett mondatokat, sokszor találkozni velük különböző hétköznap helyzetek, sztorik kapcsán. Rengeteg Üvegtigris és Fapuma nevű vendéglátóhely alakult a két film óta. Ez téged személyesen milyen érzésekkel tölt el?

Ez egy olyan fajta siker, amihez nem nagyon fogható az én életemben semmi más. Természetesen ez öröm. Nincs is mit ragozni. Ez nagyon fontos, de természetesen nem azt jelenti, hogy mást se csinálunk, mint az alkotókkal egymás vállát veregetjük. Nem dolgom és nem is akarom elemezgetni, hogy miért szerették és szeretik máig.  Lényeg, hogy szerették és megpróbálok egyszerűen örülni ennek a ténynek. Nyilván ha látok egy Üvegtigris feliratot, akkor látom, hogy milyen utat járt be a film. Ennyi.

Ha a harmadik rész nagyon jól sikerül mind a közönség, mind a szakma szemszögéből, akkor lehet, hogy esz negyedik is?

Nem hiszem.

Tehát ez kizárt.

Mondom, nem hiszem. Nagyon sok minden van a fejemben. Azt gondolom, hogy ha önmagában ez a film el fog készülni - ez már kicsit másmilyen lesz -, építve az előzményekre, az már nagy szó. Ebből rengeteget tudok normális esetben tanulni, és új dolgok felé indulni.

A másik legjelentősebb produkció, ami a neveddel van fémjelezve, az a Beugró. Mit gondolsz, hogyan lett ilyen sikeres?

Valóban érzem, hogy a megállítások, a hátbaverések, a szeretetteljes pillantások felét az üvegtigrisnek, másik felét a beugrónak köszönhetem. Talán kilóg a műsorfolyamból, mert jobban számít a nézőre. Aktivizálja.

Szerintem amikor megkapja a feladatot az ember, akkor vele együtt nézők sokasága gondolkozik azon, hogy ő hogy indulna el. Tehát ütköztetve is vagyon az illető saját humorával, asszociációjával. Van egy fésületlensége. Ott születik az orrunk előtt. Mintha élő egyenes-adás lenne. Jelen idő.  És az, hogy ott az orrunk előtt születik valami, még a sok-sok hibánkkal, ügyetlenségünkkel együtt is, nyilvánvaló módon: igaz. Ez már elegendő ok, arra, hogy szeressék. Az improvizációnak van egy nagy előnye: hazudni azért nehéz benne. Kialakulhatnak modorok, sémák, de normális esetben az akkori pillanat hat rád, következésképpen kevesebb ideje és energiája marad a manírodnak közbeékelődni.

2009 szeptembere van. Valóban turnézni indul a Beugró társasága?

Nem, volt róla szó, de sajnos nem.

Még egy utolsó kérdés erejéig feltartalak. Melyik a kedvenc jeleneted az üvegtigrisekből?

Hát...

Nincs kedvenc részed?

Az első forgatása szakmai életem legfontosabb pár hónapja volt. Egy mámor. Nehéz kiválasztani egy jelenetet, mert bennem ráadásul nyilván rengeteg nem szakmai szempont is közrejátszik, amikor egy- egy részre gondolok. Talán a 2.  részből a " Szalmaegér" jelenet, ahol hatan ülünk a tájban, 6 darab mozi széken és bámulunk az éjszakába, Csujus /Csoki/  pedig beszámol egy számára fontos, meghatározó élményről: A szalmaegér készítés nehézségeiről és örömeiről. Íróilag szerintem bravúr. Nehéz egy filmet hat főszereplővel végigcsinálni. Hisz egy-egy jelenetben senkiről nem maradhatok le. Hat színész van jelen. Hat igazság. Hat reakció. Ebben a jelenetben szerintem remekül sikerült pár mondattal és gesztussal összerakni, amit akartunk. Legalábbis én nagyon szeretem. Többről szól, mint első pillanatban tűnik. Hálás vagyok, ha ezt észreveszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását