2024. április 26. - Ervin

Összejöhet a nagykoalíció?

Megnövekedtek a konzervatív-szociáldemokrata nagykolíció fennmaradásának esélyei Németországban Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter televíziós vitája után - jelentette ki az MTI-nek kedden egy német szakértő.
2009. szeptember 15. kedd 21:03 - HírExtra
Jan Techau, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) választáspolitikai szakértője úgy vélte, hogy a konzervatív kancellár és a szociáldemokrata kancellárjelölt között nem is volt tényleges vita. Az elmúlt négy évben ugyanis politikai nézeteiket, illetve stratégiáikat olyan szorosan összehangolták, hogy lényegi különbség nem is lehetett álláspontjaik között. Eltérés csak "nüanszokban" volt, de alapvető nézetütközést nem igazán lehetett felfedezni.

A szakértő utalt arra, hogy a vita során mindkét politikus egyértelműen nyitva hagyta a nagykoalíció folytatásának lehetőségét. "Azt hiszem, szívük mélyén mindketten mást szeretnének, de egyiküket sem bosszantaná különösebben, ha a választások nyomán ismét együtt kellene folytatniuk" - fogalmazott a DGAP szakértője, ugyanakkor úgy vélte: ha számukra nem is, pártjaik számára mindez már nagyobb problémát jelenthet. A SPD amúgy is teherbírásának határáig jutott, a CDU talán kicsit tovább tarthat ki. De ha egy ideig még képesek is együtt dolgozni, hatalmi bázisuk mindezt már nehezen tolerálja. Ezért még ha egy újabb nagykoalíció kerül is a hatalomra, az egy rövid életű szövetség lesz, amit mindenekelőtt az SPD, de a CDU is előbb-utóbb felmondhat, csak hogy elkerülje az összeomlást - vélekedett Techau.

Az SPD számára azonban ennek ellenére nincs más lehetőség, és ez a párt legnagyobb dilemmája. A szociáldemokraták számára rendkívüli nehézséget okoz, hogy választóik számára világossá tegyék, valójában milyen koalíciót is akarnak. Az egyetlen alternatívát a Baloldallal - és a Zöldekkel - való koalíció jelenthetné, a Baloldal pártjával való szövetséget azonban mind a kancellárjelölt, mind a pártelnök, mind kongresszusi határozatában maga az SPD a leghatározottabban kizárta.

Jan Techau az MTI-nek hangsúlyozta: a televíziós vita után - Steinmeier viszonylagos jó szereplésével - csekély mértékben megnövekedtek a nagykoalíció fennmaradásának esélyei. Jóslatokba ugyan nem kívánt bocsátkozni, mégis úgy vélte: bár Merkel kancellár a liberális szabad demokratákkal törekszik koalícióra, egyáltalán nem kizárt, hogy végül hivatalban marad a jelenlegi nagykoalíció.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását