2024. április 29. - Péter

Terroristák maszkjai eladók

A német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terroristáinak halotti maszkjait egy múzeumnak adná tulajdonosuk, Andreas Albrecht műkereskedő.
2009. szeptember 12. szombat 10:43 - HírExtra
Gudrun Ensslin, Andreas Baader és Jan-Carl Raspe halotti maszkjának lenyomatait Albrecht az év elején vásárolta meg Gerhard Halbritter szobrász lányától több mint öt és fél millió forintnak megfelelő összegért. A berlini Német Történelmi Múzum és a bonni Történelem Háza nem érdeklődött a történelmi leletek iránt. Albrecht elképzelhetőnek tartja, hogy ezután nemzetközi múzeumokkal is felveszi a kapcsolatot.

"A halotti maszkok a német történelem egy fontos szakaszának autentikus lenyomatai" - mondta el a tulajdonában lévő tárgyakról Albrecht.

A RAF az "imperializmus", a fennálló társadalmi rendszer ellen hirdetett harcot a hatvanas évek végétől. Alapítóit, Andreas Baadert, Ulrike Meinhofot, Gudrun Ensslint 1974-ben elfogták és a stammheimi börtönbe zárták. Kiszabadításuk érdekében a szabadlábon maradt tagok további terrorakciókat hajtottak végre: fényes nappal, a szolgálati gépkocsijában lelőtték Siegfried Buback szövetségi főügyészt, elrabolták és megölték Hanns Martin Schleyert, a német munkaadók szövetségének elnökét.

A többgenerációs csoport 1971 és 1993 között több mint harminc gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt gyilkolt meg Nyugat-Németországban, többek között az amerikai hadsereg frankfurti főhadiszállásán és az Axel Springer kiadó hamburgi székházában.

A hivatalos változat szerint 1977. október 18-án (Meinhof már egy évvel korábban) mindannyian öngyilkosok lettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását