2024. május 7. - Gizella

Merkel nem volt jó vitában

Kevés volt a tényleges vita Angela Merkel hivatalban lévő konzervatív kancellár és kihívója, Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata kancellárjelölt vasárnap késő esti televíziós vitája során.
2009. szeptember 14. hétfő 08:48 - HírExtra
Az első értékelések szerint a másfél órás politikusi párbaj két héttel az országos parlamenti választások előtt nem sokat változtat a két nagy párt közötti erőviszonyokon. Merkel és Steinmeier vitáját a ZDF és az ARD közszolgálati, valamint az RTL és a Sat.1 kereskedelmi televízió közvetítette, és a küszöbönálló választások, illetve a nagy számú bizonytalan szavazó miatt rendkívüli érdeklődés előzte meg.

Az országot négy éve nagykoalícióban irányító kancellár és külügyminisztere között a mostani volt az első közvetlen vita, amelyre megfigyelők szerint erősen rányomta bélyegét az eddigi közös kormányzás és ennek kapcsán az, hogy nem egy kormánypárt, illetve a fő ellenzéki párt vezetője állt egymással szemben.

A tét mindenképp a szociáldemokrata kancellárjelölt, Frank-Walter Steinmeier számára volt nagyobb, pártjának népszerűsége ugyanis hosszú idő óta mélyponton van. Épp ezért szakértők előzőleg úgy értékelték: az SPD kancellárjelöltjének ez az utolsó esélye arra, hogy pártja számára kedvezően befolyásolja a választói hangulatot.

A várakozásoknak megfelelően a kilencven perces vitában Steinmeier volt a támadóbb, noha a vita mindvégig nélkülözte a televíziós nézők által - az előzetes felmérések szerint - hőn óhajtott politikai ütésváltást. Noha mind Merkel, mind Steinmeier igyekezett hangsúlyozni a konzervatív uniópártok, illetve a szociáldemokrata párt között az ország politikai, illetve gazdasági jövőjével kapcsolatban fennálló nézetkülönbségeket, szinte azonos mértékben emelték ki az általuk vezetett nagykoalíció által az elmúlt négy évben elért eredményeket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását