2024. május 4. - Mónika, Flórián

Indul a káosz - hat csapat három bajnokságban

Ha jól megy majd a fehérvári hokisoknak az osztrák ligában, akkor aligha fognak tavasszal magyar bajnoki címet ünnepelni. Hogy ez miként lehetséges? A HírExtra elmagyarázza a hokis káosz lényegét!
2009. szeptember 12. szombat 08:49 - HírExtra
Hol van már az idő, amikor a mindenkori magyar jégkorongbajnokságban összesen három csapat indult…

A hetvenes-nyolcvanas évek hóesésben (vagy éppen hógolyózáporban ) lejátszott nosztalgikus hangulatú Újpest-Fradi meccseinek már vége, a magyar jégkorong manapság sokkal jobb lehetőségek mellett készülhet a szezonra, jelen esetben a 2009-2010-es idényre: hat magyar csapat összesen három különböző bajnokságban szerepel az idén, nem mellesleg öt nemzet klubcsapatai fognak magyar jégre lépni a hosszú idény folyamán.

Hat magyar csapat három bajnokságban

Mi fő a fehérvári kondérban?
Ötvennégy alapszakasz mérkőzés után kellene kivívnia a Sapa Fehérvár AV 19-nek a hőn áhított rájátszásba kerülést, melyre idén nem csak a keret megerősítése miatt van nagy esélye az idősebb Ocskay Gábor vezette klubnak. Jarmo Tolvanen vezetőedző csapatához csatlakozott a nyáron a válogatott Peterdi Imre, Vas Márton és Ladányi Balázs, illetve Mihályi Árpád és a remények szerint a tavalyinál minőségibb légióssor (Oscar Ackeström, Juha Alen, Teemu Elomo és Tommi Satosaari).
Az EBEL mezőnyét a fehérváriakon kívül ugyanis hat osztrák csapat (Salzburg, Vienna, Klagenfurt, Linz, Graz és Villach) mellett egy horvát (Zagreb) és két szlovén (Jesenice és Ljubljana) alkotja az idén – az erősítéseknek hála talán most már elmondhatjuk, hogy a Volánnak idén tényleg reális esélye lesz a nyolc közé jutni.
Hol van már az idő, amikor a honi csapatoknak tilos volt a külföldi szereplés, s ha mégis engedélyt kaptak, farmerekkel és egyéb értékes nyugati cuccokkal a bőrönd alján tértek haza a túráról…

Most már MOL Liga van, meg ötcsapatos OB I, nem is beszélve az osztrák EBEL-ről – a lehetőségek szinte korlátlanok, persze ésszerű anyagi keretek között. Az már nem újdonság, hogy az Alba Volánból lett Sapa Fehérvár AV 19 (a Sapa az új főtámogatót, az AV az Alba Volánt, a 19 pedig a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ocskay Gábor mezszámát jelenti a csapat nevében) ismét az EBEL-ben, az osztrák első osztályban próbál előrébb jutni.

A tény, hogy valószínűleg új bajnoka lesz a magyar jégkorongsportnak, szintén a Volán osztrák szerepvállalására vezethető vissza: a szabályok szerint ugyanis ha a fehérváriak bejutnak az EBEL-rájátszásba, akkor nem indulnak tavasszal a magyar bajnokságban.

MOL Liga, OB I, vagy amit akarnak...

Csakhogy a magyar pontvadászat kiírása sem egyszerű, a bajnoki hajrát ugyanis megelőzi a MOL Liga alapszakasza két román (Brassó és SC Csíkszereda) és öt magyar (Újpest, Ferencváros, Vasas Budapest Stars, DAB.Docler, Miskolci Jegesmedvék) csapat részvételével – ez egyben az OB I alapszakasza is lesz. A MOL Liga villámgyors rájátszását követően (január 23-24.) pedig a magyarok a magyar, a románok a román bajnokságban folytatják tovább – itt dől el, hogy a fehérváriak az osztrák playoff helyett az OB I-ben indulnak-e.

Szerintünk ez lesz
1. DAB.Docler
2. Vasas Budapest Stars
3. SC Csíkszereda
4. Újpest
5. Fenestela 68 Brassó
6. Ferencváros
7. Miskolci Jegesmedvék
*A MOL Liga alapszakaszának végeredménye a HírExtra szerint
Hol van már az idő, amikor az újvárosi pályán ahhoz, hogy egyáltalán edzeni tudjanak a hokisok először el kellett söpörni a jégről a közeli vasműből odaszálló vasport…

Ma már Újvárosban is más idők járnak. Nehéz, gyötrelmes éveken van túl a dunaújvárosi hoki, de most úgy látszik, végleg talpra tudnak állni az Acélbikák. Sőt, néhány elvetemült szurkoló már újra bajnoki aranyérmet vizionál J. P. McCallum csapatának.

Nagy kérdés azonban a Vasas égisze alá besorolt Budapest Stars és az Újpest ereje. Utóbbinak ráadásul még játszania sincs hol jelenleg, jégpályájuk hűtőberendezésének hibája miatt ugyanis még sincs a csarnokban (szeptemberben ezért csak idegenbeli meccseket fog játszani az UTE).

A bajnokság két leggyengébb alakulata egyértelműen a mostani nyáron sem sokat erősödött amatőrcsapat, a Miskolc, illetve a szlovák légióskodás után hazatérő Budai Krisztián személyében nagy igazolással büszkélkedhető Fradi – ez a két csapat aligha fog beleszólni a magyar bajnoki címért folytatott küzdelembe.

Minden adott a fejlődéshez

Hol van már az idő, amikor a nagy rangadókat a már a rendszerváltás előtt is roskadozó Kisstadionban a szabad ég alatt rendezték…

Manapság már más a módi. Az osztrák pontvadászatban induló Sapa Fehérvár AV 19 csarnokát például a nyáron kicsinosították: építettek szép új sajtós- és VIP-szobát, nem is beszélve a vadonatúj hűtőberendezésről.

Minden adott tehát ahhoz, hogy egy jó magyar bajnoksággal, egy még jobb MOL Ligával és a fehérváriak osztrák szerepvállalásával tovább fejlődjön a magyar jégkorong – pont itt az ideje hát az új hokis szezon elkezdésének, melynek csúcsaként, áprilisban a válogatott új kapitányával, Ted Satorral Szlovéniában ismét megpróbálhatja kivívni a feljutást az A csoportba.

Ennél már csak az lenne örömtelibb, ha mindezt Ocskay Gábor is láthatná…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását