2024. április 23. - Béla

Ingyenes kiállítással emlékeznek a legendára

Nemes és szép gesztus: ingyenes kiállítással emlékezik Kolonics Györgyre Csepelen a kétszeres olimpiai bajnok kenusról elnevezett alapítvány.
2009. szeptember 10. csütörtök 12:19 - Gedei Szilárd
Kolonics, a sportlegenda – ezzel a címmel nyitott meg ma a csepeli plázában a kétszeres olimpiai bajnok kenusra emlékező kiállítás. Több mint két tucatnyi egykori barát, ismerős és csapattárs – például Pulai Imre, Kozmann György, Kiss Tamás, Bóta Kinga és Szabó Szilvia – tart interaktív tárlatvezetést az ingyenes kiállításon.

Tárlatvezetés Koló barátaival

Tárlatvezetők
szeptember 10. Angyal Zoltán, Gajárszki Áron
szeptember 11. Szuszkó László, Trébits András
szeptember 12. Horváth Csaba, Pálizs Attila
szeptember 13. Szabó Attila, Kiss Tamás
szeptember 14. Jakus Béla, dr. Bognár Viktor
szeptember 15. Wichmann Tamás, ifj. Foltán László
szeptember 16. Kovács Gergő, Kozmann György
szeptember 17. Kökény Roland, Szemán Róbert
szeptember 18. Pulai Imre, Darvas Miklós
szeptember 19. Bóta Kinga, Csáky László
szeptember 20. Szabó Szilvia, Viski Erzsébet
a szeptember 20. utáni névsor még nem teljes
„Olyan személyeket kértünk fel a kiállítás házigazdáinak, akik jól ismerték Kolót – mondta a főszervező Gajárszki Áron. – Szinte mindenki azonnal igent mondott. Zömmel kenusok vannak közöttük, de hívtunk olyan kajakosokat is, akik közel álltak hozzá. Nem volt kötelezően előírva, de mégis úgy alakult, hogy a nagy többség aranyérmes sportoló” – tette hozzá Gajárszki, aki maga is vállal tárlatvezetői szerepet a kiállításon.

Kozmann György, Koló egyik legjobb barátja és társa is csak pozitív hangon tudott beszélni a HírExtrának azokról a gondolatokról, melyeket a kiállítás váltott ki belőle: "Az üzenetet, mely elválaszthatatlan Koló személyétől, nagyon jól sikerült szemléltetniük a szervezőknek, meggyőződésem, hogy át fogják érezni a látogatók az egésznek a fontosságát. Remélem, hogy sok fiatal fogja megtekinteni ezt a kiállítást, sokat tanulhatnak ugyanis belőle".

A paksi kenus saját érzéseit is megfogalmazta: "Olyan fényképekkel van tele a kiállítás, hogy szinte akármerre nézek, mindegyiknél előtörnek a saját élményeim is, melyeket Kolóval közösen élhettem meg".

Kozmann György szeptember 16-án vállalkozik arra, hogy miközben megosztja ezeket az élményeket, körbe is vezeti a látogatókat a kiállításon.

A nyitónapon egyébként a volt kajak-kenu szövetségi kapitány, Angyal Zoltán, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke is a látogatók rendelkezésére áll: „Ötóránként váltjuk egymást, én csütörtökön 10 órától várok szeretettel mindenkit. Végigvezetem a vendégeket, és válaszolok a feltett kérdésekre” – nyilatkozta a kiállításban vállalt szerepéről Angyal.

Mindent a legendáról

Mire számíthatnak az érdeklődők ezen a kiállításon? Mindenre, ami köthető a tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolóhoz. Csak a sportkarrierjét közel harminc tabló örökíti meg a Csepel Plaza mozijában, a személyes tárgyakat, ereklyéket pedig tizenhat vitrinben helyezték el a szervezők. Igazi kuriózum, hogy az érmek és a serlegek mellett helyet kapnak az edzésnaplók, a szurkolók által küldött buzdító képeslapok, a sportoló lapátja, a lapátfogója, illetve védjegye, a fásli helyett használt törölközőcsík.

Ráadásként pedig két képernyőn a vele készült riportokat és valamennyi jelentősebb nemzetközi versenyét is meg lehet tekinteni.

A szeptember 10-től október 11-ig látogatható kiállítás ingyenes, így akár iskoláknak is nyugodt szívvel ajánljuk a meglátogatását.

Elvégre a fiatal generációknak sem árt megismerkedni az egyik legnagyobb bajnokunkkal – még ha sajnos ezt már csak egy kiállítás keretében tehetik is meg…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2009. szeptember 10. 13:21
ideje volt már valami hasonlónak, gratukálok a szervezőknek
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását