2024. április 26. - Ervin

Alakul a botrány

Furcsa döntés miatt áll a bál a hazai röplabda szövetség körül. Levont hat pontok, értelmetlennek tartott szabály és aláírásgyűjtés - botrány alakul a hazai röplabdasportban.
2009. szeptember 11. péntek 12:29 - Gedei Szilárd
Mint minden évben, ezúttal is szép csendben, amúgy a kertek alatt, megbújva, a média figyelő tekintetétől messze kezdődne a röplabdaszezon, csakhogy a sportág honi szövetségének egy sokak által érthetetlen döntése miatt ezúttal hangosabban, hovatovább botrány közepette fog elrajtolni a férfi- illetve női bajnokság.

A Magyar Röplabda Szövetség azért vont le ugyanis hat pontot öt csapattól már a bajnokság kezdete előtt, mert azok rossz anyagi helyzetük miatt nem voltak képesek benevezni egyetlen nemzetközi kupába sem.

A szövetség saját versenykiírásának létező passzusára hivatkozva vonta le a hat pontot a nőknél bajnoki címet szerző BSE-FCSM, a kupagyőztes Vasas Duna Autó Óbuda, illetve a férfiaknál a MAFC, a Kecskemét és a Szeged esetében (a magyar csapatok anyagi helyzetét jól jelzi, hogy a hat nemzetközi kupás indulásra jogosult klub közül mindössze egy tudja vállalni a szereplést – a férfiaknál bajnok és kupagyőztes Kométa-Kaposvár a Közép-Európa Liga mellett a CEV-Kupában is elindul a 2009-2010-es szezonban).

Hülye a szabály?

Az ominózus szabály (a versenykiírás 1. számú mellékletének 1.4. pontja) valóban azt mondja, hogy „Az NB I Ligabajnokság helyezettjei az érvényben lévő CEV előírások alapján a 2009–2010-es CEV kupasorozat valamelyik kupájában kötelesek indulni. Amennyiben egy csapat nem adja be indulási szándékát határidőre, illetve idő előtt visszalép a CEV versenytől, abban az esetben 6 pont levonással kezdi meg a 2009–2010-es bajnokságot”.

Hanem arról nem szól a szabályzat, hogy mi történik abban az esetben, ha a klubok egész egyszerűen nem tudják finanszírozni nemzetközi szereplésüket – több sportágban volt már arra példa Magyarországon az elmúlt években, hogy egy klubcsapat egész egyszerűen nem tudta volna kigazdálkodni a nevezéshez, az utazáshoz, a szervezéshez kapcsolódó kiadásokat, így kénytelen volt lemondani az adott kupában való indulásáról. Azaz félig-meddig, vagy éppen egészen önhibájukon kívül kerülnek bajba.

Ráadásul a HírExtra információi szerint az elmúlt években mindegyik hasonló döntést sikeres fellebbezés követte, azaz a röplabdások elnöksége minden esetben hatályon kívül helyezte a büntetéseket. Idén azonban szakítottak a „hagyományokkal”, és nem törölték el a klubok pontlevonásáról szóló határozatukat, hiába várták a megvágott klubok illetékesei.

Lett is rögtön nagy csodálkozás a megbüntetett klubok háza táján, mely a bajnokság közeledtével átcsapott felháborodásba – sokan odáig mentek, hogy megkérdőjelezték az egész szövetség működését.

Vakond támadásba lendül


A Vasas egyik illetékese, Erdősi Levente (röplabdás körökben csak Vakond) odáig ment a tiltakozásban, hogy egy partizánakció keretében aláírásgyűjtést szervezett a szövetség döntése ellen.

„Amikor a röplabda Magyarországon korántsem tartozik a népszerű sportágak közé, amikor új szponzorok szerzése szinte lehetetlen, a csapatok – nagyrészt azért, mert nem tudják anyagilag fenntartani a profi szakosztályt – amatőrként versenyeznek. Ebben a nehéz helyzetben a Magyar Röplabda Szövetség ahelyett, hogy segítené, döntéseivel sorozatosan akadályozza, ellehetetleníti a csapatok működését. Számunkra felháborító és elfogadhatatlan ez a határozat az elnökségtől, amiről gyanítjuk, hogy csak a jéghegy csúcsa” – áll az egyesületeknek és a sajtónak eljuttatott aláírásgyűjtésre buzdító nyilatkozatában.

Ami tény: a röplabda szövetség döntései sok röplabdaszeretőnél kiverték a biztosítékot az elmúlt időben, s nagy kár, hogy most sem egy örömteli eredmény miatt kell a hazai röplabdasportról szót ejtenünk…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását