2024. június 1. - Tünde

Rongybabákkal segítenek a gyermekeken

Az UNICEF magyar bizottsága is csatlakozik a nemzetközi gyermekvédelmi szervezet rongybabaprogramjához.
2009. szeptember 8. kedd 06:43 - HírExtra
A program keretében rongybabák készítésére bíztatják az ügyes kezű kicsiket és nagyokat. A babák árából befolyt pénzt a bizottság a magyar kistelepülési óvodákat támogató programjára fordítja.

A rongybaba - amelynek szabásmintája letölthető a www.cid.hu/unicef/2009 tavasz iskola/images/rongybaba.pdf címről - fél méter magas, lehet fiú vagy lány. Kis fantáziával bárki elkészítheti a leginkább kedvére való küllemű babát, amelynek teste pamutból készül, vattával tömik ki, a haja pedig színes fonal.

A babákat "örökbefogadásra" kínálják. Az örökbefogadó szimbolikus összeget, 3000 forintot ajánl fel az UNICEF javára. Az így összegyűlő összeggel a rászoruló óvodákat támogatják.

A program ötlete Olaszországból származik. Az első évben, 1988-ban 2000 rongybaba lelt új otthonra és az akcióból 14 ezer dollár folyt be. Napjainkra az adományok összege meghaladja a 2 millió dollárt. A kezdetek óta több országban, köztük Szlovéniában, Franciaországban, Csehországban is készítenek UNICEF-rongybabákat iskolákban, klubokban.

A babák azokért a gyermekekért készülnek, akik támogatásra, felkarolásra szorulnak. Ez összhangban van az UNICEF küldetésével, amely több mint hat évtizedes fennállása óta a gyermekek helyzetének javításáért, jogaik védelméért tevékenykedik. A nemzeti bizottságok, így az 1975-ben alakult UNICEF Magyar Bizottsága is, a gyermekalap munkáját segítik.

A rongybabaprogramot Szakács Imre, az UNICEF Magyar Bizottságának elnökségi tagja, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke minden érdeklődő figyelmébe ajánlja. A megyei önkormányzat az elnök kezdeményezésére hivatalos karácsonyi üdvözleteit 2002 óta UNICEF-képeslapokon küldi, ezzel is támogatja a szervezet munkáját - olvasható az ÖS honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását