2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ciki a karcsúság?

Aki egészséges életmóddal és edzéssel megdolgozik a karcsúságért az ma már égő, mert a vékonyak az új marketing szerint nem érzik jól magukat a bőrükben. Pedig manapság kötelező jól éreznünk magunkat, éljen az elfogadásnak álcázott beletörődés és lustaság.
2009. szeptember 7. hétfő 17:49 - Zelenij Linda

A túlsúly káros az agyra

Azt már régóta tudjuk, hogy a túlsúly sok szempontból megviseli a szervezetet pl. izületi fájdalmak, szív és érrendszeri károsodás stb.

De legújabb kutatások szerint, amit a Kaliforniai Egyetem orvosai végeztek el, kiderült, hogy a túlsúllyal rendelkező idős emberek agya súlyosabban károsodott, mint azon társaiké, akik normális súllyal rendelkeznek.

Erre az eredményre a Paul Thomson által vezetett kutatócsoport jutott, akik 94 pácienst vizsgáltak meg, akik 70 évnél idősebbek voltak. A vizsgálatban csak olyan emberek vettek részt, akik nem szenvedtek semmilyen időskori demenciában.

Az alanyokat a testtömeg indexük alapján három csoportba osztották, majd tomográfiai vizsgálattal pontos képet készítettek az agyuk állapotáról. Amiből kiderült, hogy átlagban 8%-kal több szövetzsugorodás figyelhető meg az elhízott idős emberek agyában, mint a normális testsúllyal rendelkezőknél. Így feltehetőleg a túlsúly az egyik ok, ami az időskori demenciához vezet.

Ez pedig megmagyarázza a nemrég napvilágra került kutatási eredményt, miszerint a zsíros ételek gátolják az agyi tevékenység azon részét, amely érzékeli a leptin nevű hormont, így végül az ember elveszíti a testsúlya feletti kontrollt.

Azt pedig, hogy a gyorsétterem láncok ételei – amik nagyban felelősek az elhízásért – milyen károsak az egészségre már rengetegszer bizonyították (ez a grillezett csirkés szendvicsekre, de még a salátáikra is igaz). Hosszú távon csökken a szervezet energia szintje, gyengül az immunrendszer, szív- és érrendszeri-, valamint keringési megbetegedésekre hajlamosít.

Egyszóval ne felejtsük el, hogy a túlsúly, a lógó mellek, fenék és has nem egyenlő a nőies „van mit fogni rajta” alakkal!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását