2024. április 27. - Zita

A hosszú élet titka

Azt már régóta tudjuk, hogy a rendszeres fizikai terhelés jót tesz az egészségnek. Ezt alapul véve amerikai kutatókat el kezdte érdekelni, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyek meghosszabbítják az életet.
2009. szeptember 6. vasárnap 08:29 - HírExtra
Több mint háromezer ember - 70 és 92 év között - egészségét és életvitelét figyelték meg. Kiderült, hogy a rendszeres,2-3 perces torna, nemcsak felfrissít, hanem tíz százalékkal csökkenti a hirtelen halál kockázatát. Ugyanilyen eredményt hoz a 20-30 perces kellemes tempójú séta is.

Hosszú élet titka
Egy ember felmérést csinál, hogy mi a hosszú élet titka.
Meglát egy vénembert.
- Uram, maga hány éves?
- 100.
- Mi a hosszú élet titka?
- Reggel kefír, este kefír.
Lát egy másik embert, aki még öregebbnek tűnik.
- Uram, hány éves?
- 104.
- És, mi a hosszú élet titka?
- Reggel kefír, este kefír.
Lát még egyet, aki még ezeknél is öregebbnek tűnik.
Attól is megkérdi:
- Uram, mondja, mi a hosszú élet titka?
- Reggel vodka, este vodka, délben konyak.
- És maga hány éves?
- 28.
Egy másik kutatás rámutatott arra, hogy a rendszeres, de nem túl megerőltető edzés normalizálja a vérnyomást, valamint 75%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Ezek alapján az idősebb korosztályban lévők számára ajánlott minden nap végezni egy kis tornát, alacsony intenzitású mozgás kombinációkkal, úgy ahogy azt a japánok is szokták.

A fenti kutatást alátámasztva- miszerint a séta és a lassú mozgás jót tesz- a Cambridge-i Egyetem tudósai megállapították, hogy azok akik rendszeresen golfoznak,naponta legalább 5 adag zöldséget, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, illetve nem dohányoznak és csak mértékkel fogyasztanak alkoholt, azok átlagban 14 évvel élnek tovább, mint azok akik ezt nem tartják be. Ehhez a következtetéshez háromszázezer önkéntes vizsgálatával jutottak.
De ha valaki nem akar lemondani káros szokásairól, ám mégis rendszeresen golfozik és fogyaszt zöldséget valamint gyümölcsöt, akkor 5 kerek évvel hosszabbíthatja meg az életét.

Egy brit orvosnő, Trisha Mekneir-nem épp tudományosan megalapozott- kísérlete szerint különféle igencsak szokatlan tényezők is befolyásolják, pozitív, vagy épp negatív irányban az életünk hosszát.

Pozitív tényezők
- szép kilátás az ablakból +2 év
- saját háziállat + 2 év
- jó szex +4 év
- házasság +7 év
- optimista életszemlélet +9 év
- vallásosság + 7 év

Negatív tényezők
- rendetlenség a lakásban -1 év
- magas zajszint -1 év
- válás -3 év
- alacsony önértékelés – 4 év
- kialvatlanság – 5 év

Érdekességek
Francia kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy akik a felmérés előtti öt éven keresztül minden évben megkapták az oltásukat, azoknak 43 százalékkal csökkent hajlamuk a gutaütésre, ellentétben azokkal, akik nem kaptak oltást.

A túlzásba vitt alvás akár 15 százalékkal is megnövelheti a korai halál kockázatát .

Mértékletes alvás, sok szex, egy kis bab és mérhetetlen gazdagság a hosszú élet titka az amerikai Forbes magazin tizenöt pontos listája szerint.

A szenvedélyes csokoládéevőknek több esélyük van a szívroham, a szélütés és az érelmeszesedés elkerülésére is.
De azt se felejtsük el, hogy a nem is számít, ugyanis a nők a statisztikák szerint 10 évvel tovább élnek, mint a férfiak.

Hét tuti tipp a hosszú életért

1. Igyon sok vizet
A víz hígítja a vért, így csökkenti a vérrög képződés esélyét. A vizet ne egyszerre fogyasszuk el, osszuk be egész napra, hogy a vér mindig híg maradjon.

2. Ne igyon szénsavas üdítőket
Lehetőleg kerülje a szénsavas italokat, főleg a cukrozottakat.

3. Ne streszelje
A folytonos szorongás jelentősen növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Ha ideges számoljon el tízig, és próbáljon lehiggadni, mert ez segít a szerotonin szint egyensúlyban tartásába.

4. Kerülje a dohányosokat
Az Aucklandi Egyetem szerint a passzív dohányosok 82%-kal nagyobb eséllyel kapnak szélütést, szembe azokkal, akik sosem lélegeznek be dohányfüstöt.

5. Szedjünk multi vitamint
A homocisztein ellen-gutaütésért felelős- a legjobb multi vitaminokkal küzdeni. Ráadásul egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a nők életét, akár 10 évvel is meghosszabbíthatja a rendszeres vitamin szedés.

6. Megfelelő mozgás
Rendszeres edzés, testmozgás csökkenti a vérnyomást, emeli a vér HDL koleszterin- és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, továbbá csökkenti a vér ragadósságát, viszkozitását.

7. Influenza oltás
Francia kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy akik a felmérés előtti öt éven keresztül minden évben megkapták az oltásukat, azoknak 43 százalékkal csökkent hajlamuk a gutaütésre, ellentétben azokkal, akik nem kaptak oltást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását